Afbeelding

Lezing over eerste Boxtelse tolweg

Algemeen

De magistraat van 's-Hertogenbosch gaf in 1740 opdracht voor de aanleg van een verharde steenweg tussen 's-Hertogenbosch en Luik. De Boxtelse heemkundige Ruud van Nooijen verzorgt zondag 16 oktober in museum MuBo een lezing over de geschiedenis van deze tolweg, die cruciaal was voor het groeiend handels- en goederenverkeer tussen de Zuidelijke Nederlanden en het prinsdom Luik.

Van Nooijen zal tijdens de lezing ingaan op de noodzaak van de steenweg en belooft een interessante inkijk te geven in de geschiedenis van die tijd en de belangen van Boxtel om de steenweg via de gemeente te laten lopen. Brabant fungeerde in de 17e en 18e eeuw tijd als doorvoergebied voor tal van goederen. Er was een groeiend handelsverkeer van en naar het zuiden en oosten van het land en dat vroeg om meer aandacht voor de kwaliteit van de wegen.

Vanwege de slechte wegen dreigde het prinsdom Luik om de verbinding met de Noordelijke Nederlanden om te leiden via Breda. Om dat te voorkomen besloot de magistraat van 's-Hertogenbosch in 1740 om met particulier geld een verharde tolweg naar het zuiden aan te leggen. Op maandag 26 april 1742 vond in 's-Hertogenbosch de eerste steenlegging plaats voor het traject binnen de stad tussen de Hinthamerstraat en de Vughterpoort.

Daarna volgen in rap tempo de volgende aanlegfasen via Boxtel, Valkenswaard, het Belgische Hasselt en Tongeren naar Luik. De lengte van de steenweg op Nederlands grondgebied bedraagt 52,6 kilometer.

De lezing start om 11.15 uur. De museumdeuren zijn geopend vanaf 10.45 uur. Tijdens de lezing is ook een koffie of thee pauze ingelast. De entreeprijs is voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of op 06-16 04 18 98. De entreeprijs is inclusief een bezoek aan de lopende wisselexpositie 'Wie is (de) BAeSs' over architectonische en stedenbouwkundige visies en ontwerpen van de Boxtelse leefomgeving. (Foto: collectie Heemkunde Boxtel).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 2 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 4 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 5 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 6 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 8 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 10 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30