Johan Ooms. (Foto: Albert Stolwijk).
Johan Ooms. (Foto: Albert Stolwijk).

Lezing over... de dood

Algemeen

Voorzitter Johan Ooms van de Heilig Bloedstichting in het Belgische Hoogstraten houdt dinsdag 24 februari in zaal De Adelaar in Boxtel een lezing over de dood. Ooms, vrijdag ook al te gast in Boxtel toen de Heilig Bloedprocessie werd toegevoerd aan de nationale erfgoedlijst, is te gast bij de Heemkundekring Boxtel.

Volgens de Heemkundekring moeten belangstellenden zich niet door het onderwerp laten afschrikken. De verwachting is dat de welbespraakte Ooms een boeiende maar ook humorvolle kijk zal bieden op de manier waarop mensen in het verleden zijn omgegaan met de dood. Ook een aantal foto's zal de revue passeren, zoals het gebruik om bij de voordeur van een overledene een 'strooike' te plaatsen.

In het verleden was het ook in Boxtel gebruikelijk dat buren voor de begrafenis zorgden. De dood werd vaak huis aan huis aangezegd door buren of begrafenisondernemers, die zogeheten treurdoeken bij zich hadden. De treurdoek was een speciaal gestreken witte doek, die tipsgewijs werd gedragen.

Spreker Ooms was werkzaam bij de afdeling Internationale Scheepskredieten en Grote Havenbedrijven in Brussel. Naast zijn activiteiten voor de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten zet de Turnhouter zich in voor het archief van de Sint-Katharinaparochie. In 2013 werd hij onderscheiden met de cultuurprijs van de stad waar de Boxtelse bloeddoeken bewaard worden.

De lezing van Ooms in De Adelaar begint om 20.00 uur en is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 32 minuten geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 1 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 3 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 4 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 6 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 7 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 21 uur geleden