Sinds jaar en dag verzamelt Evert van Gelder Delftsblauwe tegels uit vervolgen tijden. Exemplaren met kerstvoorstelling zijn tot eind januari te zien tijdens een expositie in het Sint-Jansmuseum te 's-Hertogenbosch. (Foto: Gerard Schalkx).
Sinds jaar en dag verzamelt Evert van Gelder Delftsblauwe tegels uit vervolgen tijden. Exemplaren met kerstvoorstelling zijn tot eind januari te zien tijdens een expositie in het Sint-Jansmuseum te 's-Hertogenbosch. (Foto: Gerard Schalkx).

Kerstmis op tegeltjes

Algemeen

In het Sint-Jansmuseum aan de Torenstraat in 's-Hertogenbosch zijn tot eind januari eeuwenoude tegeltjes met voorstellingen van het kerstverhaal. Verzamelaar Evert van Gelder uit Boxtel stelde de tentoonstelling samen. 

Met name in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw waren de kleine witte tegeltjes van 13 bij 13 centimeter in zwang. Versierd met uiteenlopende geglazuurde voorstellingen in Delfts blauw of (vanaf circa 1700) in mangaan, een soort paars. Rijke boeren betegelden er hun schouw of open haard mee, maar ook in woningen van andere welgestelden trof je ze aan. 

Het museum bij de Sint-Janskathedraal (voorheen bekend als de Bouwloods) is het eindpunt van de rondwandelingen langs de kerstkribben die in de Bossche binnenstad op tal van locaties staan opgesteld. Van Gelder heeft er de mooiste kersttegels geëxposeerd. Daarnaast heeft hij tegeltableaus geplaatst achter de ramen van het bisschoppelijk paleis aan de Parade.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 1 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 2 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 5 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 20 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 21 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 23 uur geleden