Afbeelding

Kasterense Watermolen weer in beeld

Algemeen

De plannen voor de wederopbouw van de Kasterense Watermolen staan weer in de steigers. Henk van Giersbergen uit Liempde heeft met Jos Geerts uit Boxtel een ambitieus plan uitgewerkt om de watermolen te herbouwen, maar ook een nieuwe bestemming te geven om gezonde exploitatie mogelijk te maken. De watermolen stamt oorspronkelijk uit de 12e of 13e eeuw en werd in 1960 door brand verwoest.

Van Giersbergen en Geerts hebben eerdere plannen voor het herstel van de Kasterense Watermolen uit de kast gehaald, maar benadrukken dat ze niet van plan de molen in oude luister te herstellen. ,,De vorige bouwplannen hebben duidelijk gemaakt dat herbestemming geen haalbare kaart is", zegt Van Giersbergen, wiens vader Antoon de laatste molenaar was. ,,We denken aan een nieuwe bestemming die historie, educatie, voorlichting en toerisme combineert", vult Geerts aan.

De initiatiefnemers onderzoeken momenteel in hoeverre de historische graan- en oliemolen herbouwd kan worden. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met de gemeente Boxtel, waterschap De Dommel en Brabants Landschap. Daarnaast is informatie ingewonnen bij buurtbewoner en 'Kasteren-kenner' Ger van den Oetelaar. ,,We zoeken aansluiting bij de plannen voor Mozaïek Dommelvallei", legt Geerts uit. ,,Dat plan beoogt tal van projecten te realiseren langs de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch." (Foto: Albert Stolwijk). 

Lees in de editie van Brabants Centrum van 1 december het uitgebreide verhaal over de terugkeer van de Kasterense Watermolen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 58 minuten geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 1 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 3 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 4 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 4 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 5 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 6 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 7 uur geleden