05:28:33    zondag, 25 augustus 2019
brabants centrum logo
Thu 08 Aug 2019 16:44

Jong talent bespeelt Smitsorgel

Lettergrootte: A- A+

Jong talent bespeelt Smitsorgel

De achttienjarige organist Alexander de Bie verzorgt zaterdag 10 augustus vanaf 14.00 uur een inloopconcert. Hij bespeelt dan het Smitsorgel van de Sint-Petrusbasiliek. De Bie brengt een virtuoos programma met enkele hoogtepunten uit de orgelliteratuur: onder meer de Litanies van Alain, de Passacaglia van Bach, de Fantasia in f-moll van Mozart en het derde Choral van Franck.

De musicus heeft al vanaf zeer jonge leeftijd een passie voor klassieke muziek. Vanaf zijn vijfde kreeg hij pianoles van zijn vader Jack de Bie en toe hij zes was orgelles van Jos van der Kooy in de Jong Talent-klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2017 studeert De Bie piano als hoofdvak bij Nino Gvetadze op de Sweelinck Academie Conservatorium Amsterdam. Regelmatig gaat hij naar Parijs waar hij les krijgt van de bekende, en ook jonge, organist Thomas Ospital.

CONCOURSEN

De organist en pianist geeft daarnaast ook soloconcerten en speelt in ensembles. In 2017 won hij de vierde prijs op het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis. In 2016 was hij actieve deelnemer bij het Internationale Orgelfestival in Haarlem waar hij les kreeg van gerenommeerde organisten. In 2018 nam De Bie opnieuw deel aan het Haarlemse orgelfestival, waar hij speelde op het slotconcert.

Het optreden in de Sint-Petrusbasiliek wordt georganiseerd door de Stichting Kerkconcerten Boxtel en begint om 14.00 uur. De toegang is gratis; na afloop is er gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage. De verrichtingen van de organist bij de speeltafel worden op een groot scherm geprojecteerd.

FOTO: Musicus Alexander de Bie is pas achttien jaar en geeft nu al tal van concerten. Zaterdag is hij in Boxtel te beluisteren. (Foto: eigen collectie).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds staat voor de deur

Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds staat voor de deur

Het Prinses Beatrix Spierfonds collecteert in Boxtel in de week van 8 tot en met 14 september. De opbrengst is bedoeld om wetenschappelijk... >>

Fri 23 Aug 2019 12:21

Gemeente graaft duizendknoop bij De Croon af

Gemeente graaft duizendknoop bij De Croon af

De gemeente Boxtel en waterschap De Dommel graven binnenkort de oever van de Dommel nabij appartementencomplex De Croon af in de strijd tegen de... >>

Thu 22 Aug 2019 15:45

Geen kermisvuurwerk dit jaar...

Geen kermisvuurwerk dit jaar...

Er wordt dinsdag 20 augustus géén vuurwerk afgeschoten tijdens de Boxtelse kermis.

>>

Mon 19 Aug 2019 16:56

Advertenties

Geld en Makelaardij Peijnenburg Verzuimbegeleiding Modecentrum Frans Theelen Gemeente Boxtel Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro EmielTechniek Beleef Boxtel Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie Meubelmakerijdenberg