Tijdens de jaarlijkse braderie op Dennenoord werden bezoekers geïnformeerd over huisvesting van autistische jongeren. (Foto: Albert Stolwijk).
Tijdens de jaarlijkse braderie op Dennenoord werden bezoekers geïnformeerd over huisvesting van autistische jongeren. (Foto: Albert Stolwijk).

Jeugdzorg Dennenoord van de baan

Algemeen

Tegen de vergunning in heeft de Osse zorggroep 't Zicht sinds enkele weken vijf autistische jongeren gehuisvest op recreatiepark Dennenoord in Boxtel. Het plan was om er in totaal achttien jongeren onder te brengen, maar de gemeente Boxtel weigert medewerking. De vijf jongeren moeten, liefst voor aanvang van het nieuwe schooljaar, elders worden ondergebracht.   

Vrijdag werd bekend dat het plan bekend om autistische jongeren te gaan huisvesten op Dennenoord. Een maand eerder had het college van B. en W. al besloten hieraan geen medewerking te verlenen. Doordat de jongeren als ze 18 jaar zijn, aanspraak kunnen maken op de gemeentelijke budgetten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zou dit Boxtel jaarlijks 700.000 tot 1 miljoen euro kunnen gaan kosten. ,,Geld dat we dan niet kunnen uitgeven voor onze eigen inwoners die bijvoorbeeld gebruikmaken van huishoudelijke hulp", aldus wethouder Marusjka Lestrade. De cliënten van 't Zicht komen volgens haar allemaal van buiten de regio Meierij. 

Ook tijdens een persoonlijk gesprek met beide partijen bleef gemeentebestuur dinsdag bij haar standpunt. Daarbij werd een dwangsom in het vooruitzicht gesteld voor elke nieuwe jongere die naar Dennenoord zou komen. 't Zicht zegt 'ernstig teleurgesteld' te zijn en blaast haar plan af. ,,Een uniek project dat maximaal aansluit bij de transitiegedachte 'anders, goedkoper, beter' wordt hiermee in de kiem gesmoord", aldus algemeen directeur André van de Veerdonk van 't Zicht. Voor parkeigenaar Piet van Erp, die eindelijk een huurder had gevonden voor de al jaren leegstaande panden op Dennenoord, is het een forse streep door de rekening, letterlijk en figuurlijk. 

Negatieve ervaringen van gemeentelijke overheden in Noordoost-Brabant speelden een rol bij het besluit van Boxtel, meldde wethouder Peter van de Wiel dinsdagmiddag. Even tevoren was bekend geworden dat het Centrum voor Jeugd en Gezin in het Land van Cuijk had besloten geen inwoners meer door te verwijzen naar 't Zicht. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 8 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 9 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 10 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 11 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 12 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 12 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 14 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 16 uur geleden