Het Boxtelse filiaal van ABN/Amro was de eerste stop voor leden van werkgroep Transition Town om aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. (Foto: Annelieke van der Linden).
Het Boxtelse filiaal van ABN/Amro was de eerste stop voor leden van werkgroep Transition Town om aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. (Foto: Annelieke van der Linden).

In actie tegen fossiele energie

Algemeen

Een delegatie van de plaatselijke werkgroep Transition Town Boxtel bracht vrijdag korte bezoekjes aan banken, supermarkten en kerken om in het kader van Global Divestment Day, die op 13 en 14 februari plaatsvindt, aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. Er werden posters uitgedeeld waarop een zogenaamd agendapunt Fossielvrij staat. Dit punt moet er uiteindelijk toe leiden dat medewerkers van het bedrijf over het gebruik van fossiele energie en alternatieven gaan praten.

,,Vooral in universiteitssteden wordt aandacht gevraagd, maar wij vonden dat Boxtel niet mocht ontbreken. Deze gemeente verklaarde zich immers als eerste van Europa fossielvrij", aldus Jan Juffermans van Transition Town Boxtel. ,,We maken er graag twee uur tijd voor vrij om een bezoekje te brengen aan bedrijven en instellingen." Het filliaal van ABN/Amro aan de Markt was al eerste aan de beurt, daarna volgden de Sint-Petrusbasiliek en de protestantse kerk.

Juffermans benadrukte samen met David Andreae dat ook particulieren een steentje kunnen bijdragen. ,,Zet je spaartegoed op een rekening bij een fossielvrije bank die geen aandelen heeft in olie-, gas- en steenkoolbedrijven."

In Amsterdam vindt zaterdag 14 februari vanaf 14.00 uur een fietsactie plaats waarbij deelnemers het stadhuis van de hoofdstad omsingelen om aandacht te vragen voor 'vieze en riskante investeringen in de fossiele sector'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 23 minuten geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 3 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 18 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 19 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 21 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 22 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 23 uur geleden