Afbeelding

Iedereen wint tijdens Bixie-wedstrijd

Algemeen

Speciaal voor de allerkleinste ruiters die nog niet meedoen met officiële wedstrijden, maar wél graag een keer een 'proef' willen rijden, riep Solange Hermans zeven jaar geleden de Bixie-wedstrijden in het leven. Het uitgangspunt is simpel: kinderen tot dertien jaar mogen tijdens een clinic laten zien wat ze tijdens hun paardrijlessen geleerd hebben. En iedereen wint de eerste prijs. In manege Den Doolhof aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde werd vandaag voor het eerst een Bixieclinic georganiseerd.

Zestien ruiters van ponyclub De Pikeurtjes uit Gemonde vertoonden vanochtend hun rijkunsten. En waar je normaal bij wedstrijden vooral pony's en paarden tegenkomt met prestigieuze bloedlijnen, kenmerkte de Bixie-wedstrijd zich juist door deelname van 'huis-tuin-en-keuken-pony's', zoals oprichtster Hermans ze liefkozend noemt. ,,Ook paardengekken met een kleine portemonnee kunnen zo deelnemen aan wedstrijden. Het is heel laagdrempelig. Je hoeft geen eigen pony te hebben, je betaalt vijf euro om mee te mogen doen en het draait vooral om plezier", aldus Hermans.

De jongste deelnemer Tess Gaakeer is vijf en reed op shetlandpony Juultje. De manen van de viervoeter waren kunstig gevlochten. Ook Magic Blue Eyes van Job Spitters (9) was voor de gelegenheid 'opgedirkt'. Want óók dat kenmerkt een Bixie-wedstrijd: ruiters mogen voor de gelegenheid hun pony invlechten zoals ze zelf willen en daar maken ze dan ook graag gebruik van. Bij pony Dolly was zelfs de vorm van een hart in haar vacht geschoren.

Job reed een prima proef in Den Doolhof. ,,Het leukste is dat je altijd prijs hebt. Solange vond mijn houding mooi recht, maar bij het aanzetten van de galop moet ik nog wat oefenen." Ook Jente van der Schoot (6) kreeg complimenten. Zij legde eveneens de proef af op Juultje. ,,Maar ik moet mijn handen proberen stil te houden. Ik kreeg de tip om te doen alsof ik twee bekers ranja vasthoud, dat ga ik straks proberen."

Lees het uitgebreide verslag in de editie van Brabants Centrum van donderdag 27 oktober.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 17 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 21 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 23 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 23 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 gisteren
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15