Afbeelding
Foto: www.woodstockderblasmusik.at

Hip blaasfeest op Velder: Brass in Woods

Algemeen

Onder mensen die een blaasinstrument bespelen is het een fenomeen: Woodstock der Blasmusik. Het festival dat vandaag van start ging in Oostenrijk trekt jaarlijks zo'n twintigduizend bezoekers en combineert blaasmuziek met pop, rock en klassiek. Zoiets moet ook op het Liempdse landgoed Velder ontstaan, zo is vanmiddag bekendgemaakt. In augustus of september 2020 wordt de eerste editie van het driedaagse Brass in Woods gehouden.

Henriëtte Smulders van de Liempdse fanfare Concordia bezocht Woodstock der Blasmusik twee jaar geleden. Met collega-muzikant Maarten Termeer, ook lid van hofkapel De Kromploegers, nam ze het initiatief voor een Nederlandse versie.

Het tweetal vond Boxtelaar Stephan Grilis, organisator van onder meer Circo Circolo in Tilburg en Opera op de Parade in 's-Hertogenbosch, bereid mee te denken. Inmiddels is een werkgroep actief waarin niet de minsten zitting hebben: meestertrompettist Eric Vloeimans, directeur Raf de Keninck van Fontys Conservatorium en manager Martijn Versteeg van Philharmonie Zuid.

,,De eerste keer mikken we op minimaal 7.500 bezoekers, dan spelen we quitte", aldus Grilis. ,,Maar Brass in Woods moet uitgroeien tot een bovenregionaal evenement. We denken dat dit moet lukken, gelet op het grote aantal harmonieën, fanfares en andere blaasorkesten dat in Zuid-Nederland actief is." De grote finale, waarbij in Oostenrijk vorig jaar 16.000 muzikanten samenspeelden, moet ook op Velder de apotheose worden. Op het landgoed worden drie podia opgebouwd voor optredens, er worden workshops gehouden én bezoekers kunnen er kamperen.

DRIE JAAR SUBSIDIE

De gemeente Boxtel trekt drie jaar op rij 15.000 euro subsidie uit om te helpen het festival van de grond te tillen. De beelden van Woodstock der Blasmusik op YouTube maakten indruk bij het college van B en W. ,,Een geweldig burgerinitiatief waar we erg enthousiast van worden", aldus wethouder Peter van de Wiel (toerisme).

,,Als je de filmpjes op internet bekijkt, zie je dat het plezier van zowel de muzikanten als het publiek af spat. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Dit móet de blaasmuziek in zijn volle breedte een impuls gaan geven. Dat kan niet anders", glundert cultuurwethouder Marusjka Lestrade. 

De gemeente Boxtel staat voor flinke bezuinigingen, maar de subsidie voor Brass in Woods in 2020 en de twee jaar erna is een vaststaand feit, benadrukken beide wethouders. Ze hebben ruimte gevonden in bestaande budgetten. 

Tekst: Henk van Weert | Foto: www.woodstockderblasmusik.at | Film: YouTube. 
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 6 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 8 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 9 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 11 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 12 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 14 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30