19:19:07    dinsdag, 18 juni 2019
brabants centrum logo
Thu 17 Dec 2015 09:46

Hedwig Houben maakt kans op Prix de Rome

Lettergrootte: A- A+

Hedwig Houben maakt kans op Prix de Rome

Op de foto: Beeld van Hedwig Houbens kunstwerk dat donderdag meedingt om de Prix de Rome. Op de foto maakt schoonmoeder Florentien deel uit van het kunstwerk dat onder meer bestaat uit een met klei bekleedde sloopauto. (Foto: Hedwig Houben).

De in Boxtel geboren en getogen beeldend kunstenares Hedwig Houben (32) hoort vanmiddag in Amsterdam of ze de prestigieuze kunstprijs Prix de Rome in ontvangst mag nemen. Houben werd eerder dit jaar met drie andere veelbelovende kunstenaars genomineerd. Koningin Maxima en minister Jet Bussemaker zijn bij de uitreiking aanwezig.

Houben studeerde aan de Sint-Joost Academie in Breda en rondde deze opleiding in 2006 af. Daarna vertrok ze voor een jaar naar Düsseldorf waar ze een jaar een kunstopleiding volgde. Aansluitend verhuisde Houben naar Gent om te studeren aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten (HISK).

Op voordracht van directeur René Bosma van de academie Sint-Joost werd Houben genomineerd voor de Prix de Rome die elke twee jaar wordt uitgereikt. Deze prijs gaat terug tot 1808, toen Lodewijk Napoleon deze prijs in Nederland introduceerde om zo de kunst te bevorderen. In de loop der jaren is de prijs vernieuwd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten stimuleren om zich te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

De voorbije vijf maanden heeft Houben in haar atelier in Brussel maar ook met andere kunstenaars in 's-Hertogenbosch gewerkt aan een kunstwerk dat onlangs door de jury is beoordeeld. Ze koos voor een kleikunstwerk waarvoor ze een sloopauto kocht die werd bekleed met kneedbare plasticine klei. Daarnaast omvat haar werkstuk, dat is getiteld 'Personal Matters and Public Affairs, een videofilm en een performance.

Opvallend is dat het kunstwerk van klei door het publiek betast en bekrast mag worden. Elke avond zorgen medewerkers van De Appel Arts Centre ervoor dat alle kleiplooien weer worden gladgestreken.

Als Houben de Prix de Rome wint, krijgt ze een werkbudget van 40.000 euro en de uitnodiging om in Rome te gaan werken. ,,Het zou natuurlijk geweldig zijn om te winnen, maar ik ben al blij met de nominatie. Of ik nou win of niet, mijn werk krijgt extra aandacht en dat is al heel mooi."

De uitreiking van de Prix de Rome is donderdag 17 december live te volgen op www.prixderome.nl.

Overige artikelen

Raad debatteert over bitterballen

Raad debatteert over bitterballen

JAN HERMENS

>>

Thu 13 Jun 2019 17:12

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Een groep Boxtelse muzikanten nam dinsdag deel aan de zogeheten Springprocessie in het Luxemburgse Echternach. Veertien leden van seniorenorkest... >>

Thu 13 Jun 2019 14:14

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

De jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers is gister van start gegaan; lopers liepen een afstand van vijf of tien... >>

Wed 12 Jun 2019 11:02

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Ondertussen is al een deel van het kanoverbod op rivier De Dommel ingetrokken. Alleen nog niet in Boxtel. Medewerkers van waterschap De Dommel... >>

Sat 08 Jun 2019 18:00

Advertenties