RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
17:19:17    dinsdag, 25 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Thu 17 Dec 2015 09:46

Hedwig Houben maakt kans op Prix de Rome

Lettergrootte: A- A+

Hedwig Houben maakt kans op Prix de Rome

Op de foto: Beeld van Hedwig Houbens kunstwerk dat donderdag meedingt om de Prix de Rome. Op de foto maakt schoonmoeder Florentien deel uit van het kunstwerk dat onder meer bestaat uit een met klei bekleedde sloopauto. (Foto: Hedwig Houben).

De in Boxtel geboren en getogen beeldend kunstenares Hedwig Houben (32) hoort vanmiddag in Amsterdam of ze de prestigieuze kunstprijs Prix de Rome in ontvangst mag nemen. Houben werd eerder dit jaar met drie andere veelbelovende kunstenaars genomineerd. Koningin Maxima en minister Jet Bussemaker zijn bij de uitreiking aanwezig.

Houben studeerde aan de Sint-Joost Academie in Breda en rondde deze opleiding in 2006 af. Daarna vertrok ze voor een jaar naar Düsseldorf waar ze een jaar een kunstopleiding volgde. Aansluitend verhuisde Houben naar Gent om te studeren aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten (HISK).

Op voordracht van directeur René Bosma van de academie Sint-Joost werd Houben genomineerd voor de Prix de Rome die elke twee jaar wordt uitgereikt. Deze prijs gaat terug tot 1808, toen Lodewijk Napoleon deze prijs in Nederland introduceerde om zo de kunst te bevorderen. In de loop der jaren is de prijs vernieuwd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten stimuleren om zich te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

De voorbije vijf maanden heeft Houben in haar atelier in Brussel maar ook met andere kunstenaars in 's-Hertogenbosch gewerkt aan een kunstwerk dat onlangs door de jury is beoordeeld. Ze koos voor een kleikunstwerk waarvoor ze een sloopauto kocht die werd bekleed met kneedbare plasticine klei. Daarnaast omvat haar werkstuk, dat is getiteld 'Personal Matters and Public Affairs, een videofilm en een performance.

Opvallend is dat het kunstwerk van klei door het publiek betast en bekrast mag worden. Elke avond zorgen medewerkers van De Appel Arts Centre ervoor dat alle kleiplooien weer worden gladgestreken.

Als Houben de Prix de Rome wint, krijgt ze een werkbudget van 40.000 euro en de uitnodiging om in Rome te gaan werken. ,,Het zou natuurlijk geweldig zijn om te winnen, maar ik ben al blij met de nominatie. Of ik nou win of niet, mijn werk krijgt extra aandacht en dat is al heel mooi."

De uitreiking van de Prix de Rome is donderdag 17 december live te volgen op www.prixderome.nl.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Rode Draad vandaag nog te bewonderen op 25 locaties

Rode Draad vandaag nog te bewonderen op 25 locaties

Schilderijen en beelden zijn tijdens een atelierroute vaak te zien zijn. Ook tijdens de... >>

Sun 23 Sep 2018 10:32

Kromploegers dit jaar ook bij QQLQ

Kromploegers dit jaar ook bij QQLQ

Het jaarlijkse feestweekend van hofkapel De Kromploegers met de culinaire afsluiting... >>

Fri 21 Sep 2018 15:47

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Een sluitende dekking én financiële ruimte voor nieuwe initiatieven én investeringen. Dat is de kern van de begroting 2019... >>

Fri 21 Sep 2018 10:33

Dommelconcert in Podium Boxtel

Dommelconcert in Podium Boxtel

'Klassiek op de Dommel', het pontonconcert met populair-klassieke muziek bij de Zwaanse Brug in Boxtel, wordt verplaatst naar... >>

Fri 21 Sep 2018 09:14

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

De dorpsquiz in Esch, die gepland stond voor aanstaande zaterdag, gaat niet door. De organisatie van de KenEsch Quiz, blaaskapel De Knoestjes,... >>

Thu 20 Sep 2018 16:21

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Kindertuin TopSlank Olieenzo Toverboom 040Fit Geerts advies Rijschool Dolman Huidtherapie Natasja fashion Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Zwanenberg adviesgroep Doornmalen electro Gemeente Boxtel