20:07:22    maandag, 03 augustus 2020
brabants centrum logo
Thu 17 Dec 2015 09:46

Hedwig Houben maakt kans op Prix de Rome

Lettergrootte: A- A+

Hedwig Houben maakt kans op Prix de Rome

Op de foto: Beeld van Hedwig Houbens kunstwerk dat donderdag meedingt om de Prix de Rome. Op de foto maakt schoonmoeder Florentien deel uit van het kunstwerk dat onder meer bestaat uit een met klei bekleedde sloopauto. (Foto: Hedwig Houben).

De in Boxtel geboren en getogen beeldend kunstenares Hedwig Houben (32) hoort vanmiddag in Amsterdam of ze de prestigieuze kunstprijs Prix de Rome in ontvangst mag nemen. Houben werd eerder dit jaar met drie andere veelbelovende kunstenaars genomineerd. Koningin Maxima en minister Jet Bussemaker zijn bij de uitreiking aanwezig.

Houben studeerde aan de Sint-Joost Academie in Breda en rondde deze opleiding in 2006 af. Daarna vertrok ze voor een jaar naar Düsseldorf waar ze een jaar een kunstopleiding volgde. Aansluitend verhuisde Houben naar Gent om te studeren aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten (HISK).

Op voordracht van directeur René Bosma van de academie Sint-Joost werd Houben genomineerd voor de Prix de Rome die elke twee jaar wordt uitgereikt. Deze prijs gaat terug tot 1808, toen Lodewijk Napoleon deze prijs in Nederland introduceerde om zo de kunst te bevorderen. In de loop der jaren is de prijs vernieuwd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten stimuleren om zich te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

De voorbije vijf maanden heeft Houben in haar atelier in Brussel maar ook met andere kunstenaars in 's-Hertogenbosch gewerkt aan een kunstwerk dat onlangs door de jury is beoordeeld. Ze koos voor een kleikunstwerk waarvoor ze een sloopauto kocht die werd bekleed met kneedbare plasticine klei. Daarnaast omvat haar werkstuk, dat is getiteld 'Personal Matters and Public Affairs, een videofilm en een performance.

Opvallend is dat het kunstwerk van klei door het publiek betast en bekrast mag worden. Elke avond zorgen medewerkers van De Appel Arts Centre ervoor dat alle kleiplooien weer worden gladgestreken.

Als Houben de Prix de Rome wint, krijgt ze een werkbudget van 40.000 euro en de uitnodiging om in Rome te gaan werken. ,,Het zou natuurlijk geweldig zijn om te winnen, maar ik ben al blij met de nominatie. Of ik nou win of niet, mijn werk krijgt extra aandacht en dat is al heel mooi."

De uitreiking van de Prix de Rome is donderdag 17 december live te volgen op www.prixderome.nl.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Programma Boxtel Centrum Bruist

Programma Boxtel Centrum Bruist

UPDATE - Vanwege de weersverwachtingen heeft coördinator Jordy van den Boer het activiteitenprogramma Boxtel Centrum Bruist dit weekeinde wat... >>

Fri 31 Jul 2020 15:51

Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

 Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

Op tal van plekken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel is het afgelopen voorjaar kwistig met bloemenzaad gestrooid. Bewust, want veldjes vol... >>

Fri 31 Jul 2020 12:10

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

Een 66-jarige Boxtelaar hoorde donderdag 30 juli een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor de rechtbank in... >>

Fri 31 Jul 2020 08:13

Middeleeuwse ijzerslakken in Liempde

Middeleeuwse ijzerslakken in Liempde

Bij het proefsleuvenonderzoek in de Liempdse pastorietuin wijzen zijn ijzerslakken gevonden. Mogelijk van een middeleeuwse smelterij. 

>>

Thu 30 Jul 2020 15:17

Klopjacht op reiger met vishaak loopt op niets uit

Klopjacht op reiger met vishaak loopt op niets uit

Bewoners van de Voetboog in Boxtel keken maandagavond vreemd op, toen zij een reiger op het dak van een carport zagen zitten. Normaal gesproken... >>

Tue 28 Jul 2020 09:49

Advertenties

Beleef Boxtel Olieenzo Doornmalen electro buisman optiek Geld en Makelaardij TopSlank Huidtherapie Filipe Meubelmakerijdenberg Remax-optimus EmielTechniek Podium Boxtel Café zaal Kloosterzicht Alfa Uitvaartonderneming Bijnen Elan Bikes support