15:02:29    vrijdag, 07 augustus 2020
brabants centrum logo
Mon 06 Jul 2020 11:37

Haaren wacht op groen licht provincie voor vernieuwing Leunisdijk

Lettergrootte: A- A+

Haaren wacht op groen licht provincie voor vernieuwing Leunisdijk

Op de foto: De Haarense gemeenteraad stemde donderdag in met de zeven ton extra financiering die het college van B en W nodig heeft voor de herinrichting van de Leunisdijk in Esch. Nu moet alleen de provincie nog groen licht geven. (Foto: Albert Stolwijk).

Als het aan de gemeenteraadsleden van Haaren ligt, kan de herinrichting van de Leunisdijk in Esch snel beginnen. Vanwege onvoorziene kosten vroeg het college van B en W een extra krediet aan van bijna zeven ton. Dat mogen ze van de raad nu gebruiken, maar omdat de gemeente gaat opsplitsen moet de provincie ook nog groen licht geven. En daar kan de schoen nog wel eens gaan wringen.

De raadsleden vielen donderdagavond over de in hun ogen starre houding van de gemeente Boxtel. Ook zij mag namelijk haar zegje doen over waar Haaren zijn geld aan uitgeeft. Het college van B en W zag de kosten voor Boxtel al oplopen en vroeg aan Haaren of zij het extra krediet niet uit de algemene reserve kon halen. ,,Maar dan gaan de andere gemeenten (Oisterwijk, Vught en Tilburg - red.) weer steigeren", aldus de Haarense wethouder Martien Vromans. ,,Boxtel, trek je bezwaren in, anders komt het volgend jaar helemaal op jullie bordje", waarschuwde raadslid Peter den Ouden (Samenwerking '95). Daar was Jan van Iersel (CDA) het helemaal mee eens. ,,Boxtel moet gewoon akkoord gaan", stelde hij.

NEERLEGGEN

Maar voordat Boxtel mag reageren, kijkt eerst de provincie Noord-Brabant naar de uitgaven van de gemeente Haaren. Dit vanwege de herinrichting in het kader van de wet Arhi (Algemene regels herindeling). De provincie kan in principe de goedkeuring van de Haarense gemeenteraad naast zich neerleggen, als zij vindt dat de uitgave onverantwoord is.

Hoewel het extra bedrag door vrijwel alle raadsfracties aan de hoge kant werd bevonden, gingen zij uiteindelijk toch allemaal akkoord met de aanvraag. De wethouder kreeg daarbij wel de opdracht om de noodzaak voor de herinrichting bij de gemeente goed onder de aandacht te brengen. ,,Er is ons alles aan gelegen om Esch goed over te dragen. Ook al ligt het niet helemaal in onze handen, we gaan ons er wel hard voor maken", reageerde Vromans.

De gemeenteraad heeft geen zeggenschap meer over het project en dus ligt het al dan niet doorgaan van het plan Leunisdijk in handen van de provincie Noord-Brabant.

De extra kosten zitten vooral in enkele noodzakelijke aanpassingen in het ontwerp. Zo ligt er een gasleiding erg hoog, moet regenwater van het afvalwaterriool gescheiden worden en zijn de bouwkosten gestegen. Daarnaast is er nog onzekerheid over het aantal terug te plaatsen bomen. Dat komt door de ligging van diverse ondergrondse kabels en leidingen onder het wegdek.

Tekst: Rens van den Elsen.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

De aanbesteding voor de Leunisdijk kan dit jaar van start. De provincie Noord-Brabant heeft vorige week het benodigde extra budget van bijna... >>

Thu 06 Aug 2020 12:02

Geen Oktoberfest in Boxtel

Geen Oktoberfest in Boxtel

De organisatoren van Oktoberfest Boxtel maken bekend dat het muzikale bierfeest in sportcomplex De Braken dit jaar niet doorgaat. 

>>

Tue 04 Aug 2020 10:02

Programma Boxtel Centrum Bruist

Programma Boxtel Centrum Bruist

UPDATE - Vanwege de weersverwachtingen heeft coördinator Jordy van den Boer het activiteitenprogramma Boxtel Centrum Bruist dit weekeinde wat... >>

Fri 31 Jul 2020 15:51

Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

 Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

Op tal van plekken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel is het afgelopen voorjaar kwistig met bloemenzaad gestrooid. Bewust, want veldjes vol... >>

Fri 31 Jul 2020 12:10

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

Een 66-jarige Boxtelaar hoorde donderdag 30 juli een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor de rechtbank in... >>

Fri 31 Jul 2020 08:13

Advertenties

Filipe buisman optiek Olieenzo Doornmalen electro Geerts advies Alfa Elan Bikes support Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Remax-optimus TopSlank Toverboom Podium Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij