RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
21:51:41    zondag, 23 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Tue 24 Nov 2015 15:34

Gemondenaren aan de slag met visieplan

Lettergrootte: A- A+

Gemondenaren aan de slag met visieplan

Ongeveer twintig belangstellenden trotseerden afgelopen dinsdag de harde wind en daarmee code oranje, om in gesprek te gaan met wethouder Koos Loose van de gemeente Sint-Michielsgestel. In het Gemondese gildehuis Datmunda overlegden aanwezige verenigingen over de consequenties van het coalitieakkoord op de maatschappelijke accommodaties en subsidies.

De wethouder was te gast op verzoek van Hans van der Schoot van stichting Gildenaccommodatie Gemonde. Loose trapte de avond af door kort de speerpunten van het akkoord te noemen, zoals zorg en werkgelegenheid, maar ook de leefbaarheid in de dorpen. Voor deze kernen wil de gemeente de eigen 'couleur' behouden en de sterke punten uitlichten. Ook in Gemonde wil Sint-Michielsgestel de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp versterken. ,,Genoeg reden om vanavond aan te schuiven", vond de wethouder.

Schaduwzijde

Vervolgens belichtte Loose ook de donkere zijde van het coalitieakkoord. ,,Op dit moment liggen gemeenten financieel zwaar onder vuur en wij vormen daarop geen uitzondering. We hebben flink gekort en staan er nu beter voor dan een jaar geleden. Desalniettemin moeten we nog steeds bezuinigen." Sint-Michielsgestel gaat tot 2020 600.000 euro korten op maatschappelijk vastgoed en subsidies. Dat betekent dat een groot aantal verenigingen minder subsidie krijgt. ,,Het kwijtraken van die subsidie, dat is voor ons nog te behappen. Wat lastiger is, is dat de onroerend-zaakbelasting omhoog gaat. Dat scheelt fors in de kosten. Voor een kleine vereniging kan dat funest zijn", uitte Van der Schoot zijn zorgen.
De wethouder kon de zorgen niet wegnemen, maar gaf wel een aanzet tot discussie over hoe verenigingen ondanks de bezuinigingen toch toekomstbestendig kunnen blijven. Loose benadrukte het belang van burgerparticipatie en samenwerking. ,,Samen je schouders eronder zetten. Dát is waar de kracht van verenigingen ligt. Waarbij ik wil meegeven dat delen belangrijker is dan hebben. Je zou kunnen denken aan kleine zaken, zoals gemeenschappelijke kleedkamers of een ambitieuzere herindeling waarbij alle verenigingen één centraal paviljoen hebben met horeca."

Gezamenlijke visie

Aanwezigen waren het eens, dat er iets moet veranderen om als vereniging toekomstbestendig te blijven. Loose sprak van een opdracht om tot een gezamenlijke visie te komen. ,,Sint-Michielsgestel wil daarin ondersteunen, maar verenigingen moeten zelf de broek ophouden."
Het voorstel van Alwien Geerts om het opstellen van een toekomstvisie breder te trekken dan het sportpark kon op veel bijval rekenen. ,,We moeten gezamenlijk als dorp een visie opstellen", klonk het eensgezind. Geerts presenteerde eerder zijn conceptvisie voor het dorpshart in een kleine kring en de aanwezigen besloten dit concept te gebruiken voor een volgende bijeenkomst. ,,In die bijeenkomst nemen we dit concept als basis om de discussie aan te gaan en om samen te komen tot een eindpunt", besloten de verenigingen.

Foto: Peter de Koning.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Rode Draad vandaag nog te bewonderen op 25 locaties

Rode Draad vandaag nog te bewonderen op 25 locaties

Schilderijen en beelden zijn tijdens een atelierroute vaak te zien zijn. Ook tijdens de... >>

Sun 23 Sep 2018 10:32

Kromploegers dit jaar ook bij QQLQ

Kromploegers dit jaar ook bij QQLQ

Het jaarlijkse feestweekend van hofkapel De Kromploegers met de culinaire afsluiting... >>

Fri 21 Sep 2018 15:47

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Een sluitende dekking én financiële ruimte voor nieuwe initiatieven én investeringen. Dat is de kern van de begroting 2019... >>

Fri 21 Sep 2018 10:33

Dommelconcert in Podium Boxtel

Dommelconcert in Podium Boxtel

'Klassiek op de Dommel', het pontonconcert met populair-klassieke muziek bij de Zwaanse Brug in Boxtel, wordt verplaatst naar... >>

Fri 21 Sep 2018 09:14

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

De dorpsquiz in Esch, die gepland stond voor aanstaande zaterdag, gaat niet door. De organisatie van de KenEsch Quiz, blaaskapel De Knoestjes,... >>

Thu 20 Sep 2018 16:21

Advertenties

Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Natasja fashion Doornmalen electro 040Fit Koppelmans Beleef Boxtel Huidtherapie Geerts advies Olieenzo SNS Bank Toverboom Rijschool Dolman Zwanenberg adviesgroep Kindertuin Gemeente Boxtel Café zaal Kloosterzicht