Afbeelding

Boxtel neemt maatregel tegen huisjesmelkers

Algemeen

De gemeente Boxtel legt het aantal maximaal toegestane inwoners per huis aan banden. In iedere woning mogen vanaf heden maximaal één huishouden, een huishouden en twee individuen of vier individuen wonen. De maatregel wordt onder meer genomen om te voorkomen dat huizen door investeerders worden opgekocht om vervolgens aan diverse mensen, zoals arbeidsmigranten of studenten, te verhuren. 

In diverse buurten speelt het probleem in Boxtel: een tussenwoning die wordt opgekocht en vervolgens worden de kamers ervan verhuurt aan een flinke groep mensen. Zo is er een woning aan de Hendrik Verheeslaan waar meer dan tien arbeidsmigranten wonen. ,,Het levert ongewenste situaties op", verklaart wethouder Peter van de Wiel. 

De maatregel zal echter echter niet alleen gelden voor kamerverhuur aan arbeidsmigranten, maar in brede zin. Dus ook voor bijvoorbeeld studenten of diverse soorten spoedzoekers (asielzoekers, mensen die in scheiding liggen, enzovoort) zal de maatregel gelden. Er zijn uitzonderingen mogelijk, zoals bijzondere woonvormen voor mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen of studentenhuizen waar mensen een eigen voordeur hebben. 

Hoewel het dus niet specifiek over arbeidsmigranten alleen gaat, vormt de huisvesting van deze groep wel het gros van het probleem in woonwijken. Gemeente Boxtel komt dit jaar nog met een visie op arbeidsmigranten. 

De maatregel is vanaf heden van kracht. Vorige week dinsdag werd er een geheim voorbereidingsbesluit genomen in de raad. Over een jaar moet dit definitief zijn Maar om te voorkomen dat investeerders nu massaal huizen in woonwijken gaan opkopen en verhuren zodat deze nog onder de oude regeling vallen, geldt het besluit nu al. Maar wel bij nieuwe woningen, niet met terugwerkende kracht. De gevallen waar nu al kamerverhuur plaatsvindt, vallen onder de oude regeling. Daarbij geldt dat bewoners gemiddeld een minimaal aantal vierkante meters woonruimte moeten hebben, maar de hoeveelheid bewoners per huis is onbeperkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 57 minuten geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 1 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 3 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 4 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 7 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 8 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 22 uur geleden