p Van links naar rechts: Gerard Schraverus, Ria Gijsbertsen, Sylvia van der Horst, Margreet van Schip, Wim van der Zanden, Jola Wouterse en Jan Sebregts. De vijf vrijwilligers staan op de voorgrond met een boeket bloemen in de hand.
p Van links naar rechts: Gerard Schraverus, Ria Gijsbertsen, Sylvia van der Horst, Margreet van Schip, Wim van der Zanden, Jola Wouterse en Jan Sebregts. De vijf vrijwilligers staan op de voorgrond met een boeket bloemen in de hand. Foto: eigen collectie.

Cliëntondersteuners hebben hun certificaat en kunnen aan de slag

Gemeente Boxtel

Inwoners van de gemeente Boxtel die met vragen zitten rondom zorg, zelfstandig wonen, onderwijs, jeugdhulp en dergelijke kunnen de hulp van gecertificeerde vrijwilligers inschakelen. Deze zogeheten onafhankelijke cliëntondersteuners rondden donderdag hun opleiding af.

Het gaat in Boxtel om vijf vrijwilligers die niet verbonden zijn aan de gemeente of een zorgorganisatie, namelijk Gerard Schraverus, Ria Gijsbertsen, Margreet van Schip, Jola Wouterse en Jan Sebregts . Hun bijstand is gratis. Ze geven onafhankelijk advies, helpen mensen die zorg nodig hebben op weg naar de juiste instanties en bieden een luisterend oor. Om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen, volgden ze een cursus bij MEE De Meent en Zorgbelang. Donderdag kregen ze in Den Durpsherd in Berlicum het bijbehorende certificaat.

KENNIS EN KUNDE

Ook vanuit Sint-Michielsgestel doorliepen cliëntondersteuners de leergang. Vandaar dat namens die gemeente wethouder Peter Raaijmakers aanwezig was bij de certificering. Wethouder Wim van der Zanden vertegenwoordigde Boxtel: ,,Mooi om te zien hoeveel kennis en kunde er in onze gemeenschap zit. Dan is het nog extra mooi dat deze betrokken mensen een luisterend oor willen zijn voor de medemens.”

De vrijwilligers verlenen overigens zelf geen zorg. Zij weten de weg naar organisaties die dat wel doen. Het aanvragen van hulp kan namelijk best ingewikkeld zijn. Ze helpen bij het lezen van complexe brieven of gaan mee naar een gesprek met bijvoorbeeld de gemeente.

INSCHAKELEN

Wie een cliëntondersteuner in wil schakelen, kan contact opnemen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern via ocoboxtel@contourdetwern.nl of via telefoonnummer (0411) 655 899.Op www.boxtel.nl/oco is nadere informatie hierover te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: jan.hermens@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 7 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 11 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 13 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 13 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 14 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59