Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Esschenaren stellen tuinen open

Algemeen

Vereniging Groei & Bloei houdt haar jaarlijkse Nationale Tuinweek. De regionale afdeling 'Het Groene Woud' organiseert vandaag, zondag 18 juni in het kader daarvan de jaarlijkse Open Tuinendag, die deze keer in Esch en Vught plaatsvindt. Bezoekers kunnen op vijf verschillende locaties een kijkje nemen in tuinen van dorpsbewoners. Ook groenliefhebbers Hans van Dommelen en Katrien van Lankveld stellen hun bijzondere achtertuin aan de Lochtenberg in Esch open voor publiek.

Het kippenhok is op het deurtje na opgeslokt door een weelderige klimop. Daarnaast staat een blokhutje, compleet opgetrokken uit sloopmaterialen. Een verweerde waterbak met koperkleurig pompje vangt het regenwater op en stuurt het overschot via een aangelegde buis naar het poeltje iets verderop. ,,Wij kwamen op het idee om de waterbak in onze tuin aan te leggen doordat we zoiets tegenkwamen in Pralognon-Lavanoise, een dorpje in de Pyreneeën", legt eigenaar Katrien van de tuin uit. Haar man Hans vult aan: ,,De oudste zus van Katrien woont daar. Zo'n waterbak is een ontmoetingsplek in het dorp. De laatste nieuwtjes werden er uitgewisseld en de vrouwen kwamen er om te wassen."

Dat er iets bijzonders gaande was in de tuin aan de Lochtenberg in Esch, proefde ook Liesbeth Kaag van de regionale afdeling van Groei & Bloei, de organisatie achter de Nationale Tuinweek. Zij organiseert jaarlijks een Open Tuinendag in de regio van Het Groene Woud; dit jaar in Esch. ,,Ik kende de plaats helemaal niet; ik kom uit Oirschot. Omdat onze afdeling dit jaar de Open Tuinendag hier organiseert, ben ik op een gegeven moment maar door het dorp gaan lopen en praatjes maken met mensen om erachter te komen welke tuinen we moesten opnemen in onze route", vertelt Liesbeth. ,,En toen ik langs het huis van Hans en Katrien liep, zag ik aan de voorkant stokrozen staan. Het maakte mij nieuwsgierig naar wat er in de achtertuin staat. Ik dacht bij mezelf: deze mensen moeten wel van tuinieren houden."

De tuin aan de Lochtenberg 7 is vandaag tussen 11.00 en 17.00 uur gratis voor het publiek geopend. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de tuinen aan  de Dorpsstraat 30b, Kollenberg 53, Witvensedijk 2b-2f en Groensteeg 5 (Vught). Meer informatie over deze tuinen die zondag open zijn voor publiek, is te vinden op website boxtel.groei.nl. (Foto: Peter de Koning). 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 2 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 4 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 5 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 7 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 8 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 10 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30