Evelien Vermetten (links) bracht woensdagochtend in dorpshuis De Es haar stem uit tijdens de burgerpeiling in de gemeente Haaren. (Foto: Albert Stolwijk).
Evelien Vermetten (links) bracht woensdagochtend in dorpshuis De Es haar stem uit tijdens de burgerpeiling in de gemeente Haaren. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Esch naar de stembus

Algemeen

Exact om half 8 opende woensdagochtend het stembureau in het dorpshuis van Esch voor de burgerpeiling van de gemeente Haaren. Inwoners van de dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt mogen stemmen over de gewenste toekomst van hun gemeente. Moet die (voorlopig) zelfstandig blijven, opsplitsen of heeft de kiezer geen mening? In Esch waren rond 09.00 uur zo'n veertig stemmen uitgebracht en de meningen waren verdeeld. Veel gehoord: ,,Ik geloof niet dat het ergens anders beter wordt voor Esch." Het was een argument dat gebruikt werd om te kiezen voor én tegen opsplitsing.

Het stembureau in Esch is nog tot 21.00 uur geopend. Er zijn iets meer dan 1.800 stemgerechtigden in het dorp. Rond 09.00 uur was de opkomst ongeveer twee procent en dat is lager dan bij het Oekraïne-referendum van vorig jaar. ,,Het is je recht en je plicht om te komen stemmen", vindt Evelien Vermetten, een van de eerste stemmers deze ochtend. ,,Ik wil dat de situatie zo blijft; dus ik heb gestemd voor zelfstandigheid van de gemeente. Verandering is altijd chaos." Ze is fysiotherapeut in het dorp. ,,In mijn praktijk hoorde ik veel verdeeldheid over het onderwerp", zegt ze. Dat geldt ook voor het beeld in de vroege ochtend: álle meningen kwamen voorbij.  

Vanavond vanaf 21.00 uur worden de stemmen geteld en begint een uitslagenavond in het gemeentehuis in Haaren. Alle inwoners zijn daarbij welkom. De uitslag van de peiling neemt de gemeenteraad mee in haar verdere besluitvorming over de toekomst van de gemeente. De uitslag is altijd geldig, ongeacht de opkomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 4 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 4 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 6 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 7 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 8 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 8 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 10 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 10 uur geleden