09:51:49    maandag, 17 juni 2019
brabants centrum logo
Mon 20 Aug 2018 14:32

Eetpunt Elisabethsdael blijft open dankzij exploitatie Schijndelse stichting

Lettergrootte: A- A+

Eetpunt Elisabethsdael blijft open dankzij exploitatie Schijndelse stichting

Het eetpunt in de ontmoetingsruimte van Elisabethsdael in Boxtel blijft open. Vanaf maandag 3 september gaat Stichting Broodnodig uit Schijndel het eetpunt exploiteren. Deze oplossing kwam uit de koker van de stichting Ouderen in Regie Boxtel.

Zorggroep Elde, woonstichting Sint-Joseph en gemeente Boxtel zijn blij met de voortzetting van het eetpunt. Begin juni was het namelijk nog uiterst onzeker of de maaltijdvoorziening kon blijven bestaan. Temeer omdat woonstichting Sint-Joseph, die in november vorig jaar het complex aan de Mgr. Bekkersstraat overnam van Zorggroep Elde, een dergelijk eetpunt vanwege de woonwet niet mocht exploiteren. Daarom volgde er een oproep voor meer vrijwilligers om de maaltijdvoorziening open te kunnen houden voor de ouderen die er gebruik van maakten. Dat leverde nog wel een achttiental vrijwilligers op, maar dat was niet genoeg om zeven dagen in de week een maaltijd voor te schotelen. Daarop werd in eerste instantie besloten om het eetpunt gedeeltelijk open te houden met de vrijwilligers die voor handen waren. De bewoners van Elisabethsdael riepen daarom de gemeenteraad op om in actie te komen. Het leidde zelfs tot een ludiek protest in de gemeentevijver.

Wethouder Eric van den Broek verzekerde tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering dat er met man en macht gezocht werd naar een structurele oplossing voor het eetpunt. Hij gaf echter ook aan dat hij niet zomaar de portemonnee wilde trekken. ,,We moeten ook kijken naar de toekomst. De komende periode zullen er meer noodlijdende initiatieven op ons netvlies komen. Nu is het Elisabethsdael, straks is het een andere instelling. Het is daarom niet handig om ons nu te richten op één locatie", zei hij destijds.

In de afgelopen maanden is daarom gezocht naar een permanente oplossing om het eetpunt te behouden. Op initiatief van stichting Ouderen in Regie Boxtel werd contact gelegd met stichting Broodnodig. Die leidt mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt en biedt arbeidsmatige dagbesteding. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met lunchroom Broodje Apart in Schijndel. Vanwege het succes van deze formule is het werkterrein van de stichting uitgebreid. Zo verlenen zij ook diensten in de maaltijd- en cateringservice op verschillende locaties van Novadic Kentron. Dat doen zij in samenwerking met Stichting SUN.

VRIJWILLIGERS

Het eetpunt in Elisabethsdael wordt zeven dagen per week door de stichting geëxploiteerd, waarbij op zondag de maaltijd wordt geserveerd door vrijwilligers. In de middag wordt op locatie gekookt en kunnen mensen een warme maaltijd nuttigen, bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht voor tien euro. Stichting Broodnodig stelt een coördinator aan die verantwoordelijk is voor het beheer van het eetpunt en een begeleider zorgt voor de aansturing van de doelgroep, stagiaires en vrijwilligers. Deze professionals zijn van 10.00 tot 18.00 uur aanwezig. Daardoor is het niet alleen mogelijk om een maaltijd te nuttigen, maar is er in de middag ook ruimte om samen te zijn en activiteiten te organiseren.

Niet alleen bewoners van Elisabetshdael kunnen van deze maaltijdvoorziening gebruik maken. Ook buurtbewoners zijn welkom. Eerder maakten dagelijks ongeveer 25 personen van deze voorziening gebruik. In de maand september wordt de maaltijd in de middag aangeboden. Daarna gaat Stichting Broodnodig kijken of dit kan worden uitgebreid naar twee keer per dag, waarbij tevens lunchmogelijkheden worden aangeboden. Deze nieuwe opzet loopt tot en met december. Dan moet blijken of Broodnodig de financiële exploitatie op zich kan blijven nemen.

Belangstellenden voor het eetpunt kunnen zich aanmelden via: e-mail eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com of via telefoonnummer 06-30 89 47 58. Ook jongeren die interesse hebben om in het dagbestedings- of leer/werktraject bij eetpunt Elisabethsdael te komen, kunnen hiervoor contact opnemen via telefoonnummer (073) 549 68 98.

FOTO: Medewerkers van Zorggroep Elde exploiteerden tot 1 juli het eetpunt in Elisabethsdael. (Archieffoto: Peter de Koning).

Overige artikelen

Raad debatteert over bitterballen

Raad debatteert over bitterballen

JAN HERMENS

>>

Thu 13 Jun 2019 17:12

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Een groep Boxtelse muzikanten nam dinsdag deel aan de zogeheten Springprocessie in het Luxemburgse Echternach. Veertien leden van seniorenorkest... >>

Thu 13 Jun 2019 14:14

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

De jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers is gister van start gegaan; lopers liepen een afstand van vijf of tien... >>

Wed 12 Jun 2019 11:02

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Ondertussen is al een deel van het kanoverbod op rivier De Dommel ingetrokken. Alleen nog niet in Boxtel. Medewerkers van waterschap De Dommel... >>

Sat 08 Jun 2019 18:00

Advertenties