Afbeelding

Eenzaamheid bij ouderen aangepakt

Algemeen

Gemonde heeft al behoorlijk wat voorzieningen die eenzaamheid bij ouderen tegengaan. Zo is er de Dorpstafel die elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur gehouden wordt in dorpshuis De Kei en het VervoersPunt. Het VervoersPunt is bedoeld voor Gemondenaren die geen beroep kunnen doen op buren, familie of kennissen. In de gemeente Sint-Michielsgestel gaan de komende tijd, als aanvulling op het reeds bestaande aanbod, allerlei acties en activiteit van start om eenzaamheid bij ouderen en kwetsbare volwassenen aan te pakken. 

Op initiatief van de gemeenteraad – het CDA diende een motie in – wordt nu ingezet op een structurele aanpak om eenzaamheid te signaleren, aan te pakken en uiteindelijk te verminderen. Stichting Welzijn Ouderen coördineert deze integrale aanpak. Er wordt een klankbordgroep actief die mede zorg gaat dragen voor de uitvoering en het uitdragen van activiteiten en acties, dat doen zij uiteraard samen met vele vrijwilligers die nu al veel werk verzetten.

Op dit moment zijn er plannen voor een huisbezoek-project waarin geschoolde vrijwilligers op bezoek gaan om kwetsbare volwassenen en ouderen te ondersteunen en om eenzaamheid te signaleren. Ook staat het project 'Gezond koken voor ouderen' in de startblokken. ,,Er zijn al ontzettend veel verschillende acties en activiteiten binnen de gemeente op het gebied van eenzaamheidsbestrijding zoals filmavonden, een scootmobielclub, de zondagsoos en een ontmoetingsclub voor dames. Daarnaast zie je ook steeds meer nieuwe acties en activiteiten ontstaan zoals de vrijwillige vervoersdienst en de dorpstafels. Samenwerken met lokale organisaties en verenigingen is hierin van groot belang", vertelde Pia Verbakel van stichting Welzijn Ouderen. ,,We zien dat er in onze dorpen heel veel activiteiten door heel veel vrijwilligers worden georganiseerd. Daar sluiten we graag bij aan. SWO en alle partners gaan het komende anderhalf jaar aan de slag", vulde wethouder Alexander van den Dungen aan. 

FOTO: Pia Verbakel van stichting Welzijn Ouderen en Gestelse wethouder Alexander van den Dungen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 8 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 9 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 11 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 12 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 12 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 13 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 14 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 15 uur geleden