Het laatste deel van de nu nog rechte Rosep die uitmondt in de Essche Stroom. Dit stukje beek tovert het waterschap de komende weken om in een kronkelend stroompje. Op de achtergrond is de Kapelweg te zien die overloopt in de Belversedijk.
Het laatste deel van de nu nog rechte Rosep die uitmondt in de Essche Stroom. Dit stukje beek tovert het waterschap de komende weken om in een kronkelend stroompje. Op de achtergrond is de Kapelweg te zien die overloopt in de Belversedijk. Foto: eigen collectie, oktober 2022.

Graafwerk van start; Essche Stroom moet meer slingeren

Duurzaamheid

De flinke herinrichtingsklus van de Essche Stroom (project Bruggelaar) is maandag van start gegaan nabij de Kapelweg en de Belversedijk. Waterschap De Dommel begint op de grens van Boxtel met gemeente Oisterwijk met het herinrichten van het laatste stukje van de beek Rosep, dat straks weer moet kronkelen. 

Aannemerscombinatie Ploegam-Den Ouden legde begin deze week gronddepots aan ten zuiden en noorden van de Belversedijk langs de Essche Stroom. De grond is niet alleen afkomstig van de werkzaamheden bij de Rosep, maar er wordt ook aarde aangevoerd. Het waterschap heeft dit nodig om een groot deel van de huidige Essche Stroom te dempen om er nieuwe meanders voor in de plaats aan te leggen. 

Het zogeheten project Bruggelaar gaat niet alleen over het laatste deel van de Rosep (tussen het treinspoor en Essche Stroom), maar bestaat uit twee fases. De eerste is nu op handen en bestaat ook uit werkzaamheden bij Esch, waar het gros van de klus wordt uitgevoerd. 

Het waterschap vervangt de stuw nabij de Kollenberg door een nieuwe die driehonderd meter zuidelijker komt te liggen. Aan de westkant ervan (nabij de Ruiting) wordt een kronkelend beekje gegraven. Deze toekomstige zijarm van de Essche Stroom is bedoeld als vispassage en wordt enkele honderden meters lang. In hetzelfde gebiedje komt een nieuwe wandelbrug over het water. Eind mei of begin juni starten de werkzaamheden daarvoor.

Ruim een maand terug werden al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het verwijderen van planten en bomen om ruimte te maken voor de nieuwe inrichting van de Essche Stroom. Ook is tussen de Ruiting en de Belversedijk een zandpad verhard met puin, zodat vrachtwagens daar beter over kunnen rijden. De situatie kan een aantal jaren zo blijven bestaan, liet projectleider Hans Koekkoek van waterschap De Dommel eerder weten.

BEEKDAL

Het waterschap werkt al bijna achttien jaar aan een verbetering van het beekdal van de Essche Stroom. Dat doet De Dommel in deelprojecten. Zo werden twee jaar geleden de keringen verhoogd bij Esch. Nu staan de laatste paar kilometer op het programma. Het grote graafwerk vindt plaats in de tweede fase, maar de planning laat nog op zich wachten omdat nog niet alle benodigde gronden zijn aangekocht. Volgens projectleider Koekkoek heeft dit te maken met de landelijke stikstofdiscussie en de terughoudendheid van grondeigenaren.

Het waterschap dempt in totaal vijf kilometer Essche Stroom en graaft meanders. Ook worden diverse oevers minder steil gemaakt en wordt er afwisseling in de natuur aangebracht. Dit alles moet de waterkwaliteit verbeteren, de bodem schoner maken en het water beter vasthouden en afvoeren. Ook is er ruimte voor recreatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Cor Molenaar en zijn zus Karin van Overbeek, vorig jaar tijdens de Heilig Bloedprocessie. Komende zondag loopt ook broer Michiel mee, die komt daarvoor speciaal over vanuit Schotland.
Terug naar Boxtel om mee te doen aan bloedprocessie. Zelfs vanuit Schotland Boxtels Dorpsfeest 9 uur geleden
Countrymuziek in gemeenschapshuis De Rots.
De Rots vult zich met countrymuziek Cultuur 11 uur geleden
Jeugd van de Sint-Petrusschool presenteerde eerder in deze krant de kunstwerken voor de expositie in MuBo.
Spoken word tijdens expositie MuBo viert Jong Talent MuBo 10 jaar 12 uur geleden
Liempdse kunstenaars laten hun werk zien tijdens het Liempds Kunstpad, zoals lichtschilder Tonny van Bree in 2022.
Kunstliefhebbers halen hun hart op in Liempde MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Meekijken in een brandweerwagen, op een politiemotor zitten of zelfs in de boeien geslagen worden. In jongerencentrum B-Town werd vorig jaar ook al eens een veiligheidsdag georganiseerd.
Brandjes blussen met brandweerman Sam op de Markt Gemeente Boxtel 15 uur geleden
Vendelier Freek Claasen van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.
Trom- en vendelworkshop MuBo 10 jaar 17 uur geleden
Logo
Archieffoto van een internationale jeugdwedstrijd bij Hockeyclub Liempde. De vereniging is toe aan nieuw kunstgras en hoopt in ieder geval voor 2026 dat het enige wedstrijdveld wordt vervangen.
'Investering in kunstgrasvelden voelt als willekeur' Sport 20 uur geleden
Fietsen bij winkelcentrum Oosterhof, nog voor de verbouwing.
Boxtel stimuleert fietsgebruik met winactie Algemeen 23 mei, 19:30