De spoorwegovergang Runsdijk in Esch. (Archieffoto: Peter de Koning).
De spoorwegovergang Runsdijk in Esch. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Duidelijkheid over overweg in Esch

Algemeen

Variant B voor de spoorwegovergang aan de Runsdijk in Esch wordt verder uitgewerkt, zo laat de gemeente Haaren vrijdagmiddag weten. De aanpak van de overweg en de onoverzichtelijke verkeerssituatie op die plek is nodig met het oog op de toekomstige toename van het treinverkeer. De keuze voor variant B betekent dat de voorkeursvariant van de gemeente Haaren, variant C, is gesneuveld. Daarvoor hadden twee huizen aangekocht moeten worden, om daarna gesloopt te worden. De gemeente en de eigenaren van de huizen kwamen er echter samen niet uit.

De gemeenteraad en omwonenden zijn geïnformeerd over de keuze voor variant B. De aanpak van de spoorwegovergang is een gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), dat in de toekomst zorgt voor een toename aan treinen langs Esch. Daarnaast is de spoorwegovergang bij het dorp, gecombineerd met een driesprong van de wegen Runsdijk, Gestelseweg en Heikant, een onveilig verkeerspunt. Om dit op te lossen, zijn eerder verschillende varianten uitgedacht.

Variant A bestaat uit het aanbrengen van een vrijliggend fietspad, verleggen van de Heikant richting het dorp en gebruik van de huidige spoorwegovergang. Bij variant B komt het eerste punt overeen, maar worden de Heikant én Runsdijk verlegd en wordt een nieuwe zuidelijkere spoorwegovergang gerealiseerd. Variant C komt overeen met A, maar betekent ook de sloop van de twee woningen. De gemeenteraad van Haaren sprak zich uit voor variant C, mits er sprake zou zijn van minnelijke aankoop van de beide woningen. Nu dat niet gelukt is, wordt variant B uitgewerkt. In samenwerking met belanghebbenden wordt binnenkort een ontwerptraject gestart.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 28 december.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 12 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 16 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 18 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 19 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 19 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59