Twee jaar geleden werd de eik in Sparrenrijk al onderzocht om te kijken of hij in aanmerking kwam voor de titel Wereldboom.
Twee jaar geleden werd de eik in Sparrenrijk al onderzocht om te kijken of hij in aanmerking kwam voor de titel Wereldboom.

Eik in Boxtel wordt Wereldboom

Algemeen

Naast de Gevlekte Zuiderling in Eindhoven, de beuk van het Vlakwater in Venraij, de Plantage Plantaan in Schiedam en D'n Ollandse Beuk prijkt er vanaf zondag 6 september ook een Boxtelse boom op het lijstje van stichting Wereldboom. De 'Mammoeteik van Sparrenrijk', geworteld aan de ingang van het bos aan de Vekemans van Lieshoutlaan, wordt officieel benoemd tot boom 'die oeroud mag worden'. Dit gebeurt tijdens het feestweekend van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, die 25 jaar bestaat.

Het doel van de stichting Wereldboom is om in iedere gemeente in Nederland een wereldboom te benoemen en te beschermen. Voorzitter Ton Stokwielder gaf een paar jaar geleden een lezing in Boxtel over de stichting en dat spoorde leden van de WNLB aan een 'eigen boom in Boxtel' te zoeken. Gekozen werd voor de eikenboom aan de rand van landgoed Sparrenrijk, die naar schatting 200 tot 250 jaar oud is. Om de boom 'oeroud' te laten worden, moeten allerlei maatregelen worden getroffen. Zo werden dinsdag snoeiwerkzaamheden verricht.

De jubileumfestiviteiten van de WNLB worden zaterdag 5 september afgetrapt met een vleermuizenwandeling om 19.30 uur. Verzamelpunt voor alle activiteiten is de Sparrenrijk-ingang aan de Vekemans van Lieshoutlaan. De WNLB roept iedereen op met de fiets te komen naar de locatie. Na de vleermuizenwandeling vindt een zoektocht naar waterdieren plaats vanaf 20.30 uur. Een uur later kunnen deelnemers onder begeleiding van WNLB-vrijwilligers nachtvlinders proberen te spotten.

Een dag later krijgt het jubileumfeest een vervolg met een vroege vogelwandeling door Boxtel vanaf 07.00 uur. Vervolgens zijn bezoekers tussen 11.00 en 16.00 uur welkom voor activiteiten rondom de mammoeteik. Tussen 11.00 en 16.00 worden stempelkaarten uitgedeeld aan de jeugd waarmee ze kunnen deelnemen aan activiteiten. Aan de stam van een boom in Sparrenrijk worden ijzers bevestigd waarmee kinderen, gezekerd met tuigjes, naar boven kunnen klimmen. Ook kan de jeugd medaillons maken van hout en wordt een speciale schommel aan een boom in het bos gehangen. Kinderen die alle activiteiten hebben volbracht, krijgen een zogenaamd 'bikkeldiploma'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 2 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 3 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 4 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 6 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 6 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 8 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 10 uur geleden