RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
23:25:31    vrijdag, 22 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Tue 01 Sep 2015 17:20

Eik in Boxtel wordt Wereldboom

Lettergrootte: A- A+

Eik in Boxtel wordt Wereldboom

Op de foto: Twee jaar geleden werd de eik in Sparrenrijk al onderzocht om te kijken of hij in aanmerking kwam voor de titel Wereldboom.

Naast de Gevlekte Zuiderling in Eindhoven, de beuk van het Vlakwater in Venraij, de Plantage Plantaan in Schiedam en D'n Ollandse Beuk prijkt er vanaf zondag 6 september ook een Boxtelse boom op het lijstje van stichting Wereldboom. De 'Mammoeteik van Sparrenrijk', geworteld aan de ingang van het bos aan de Vekemans van Lieshoutlaan, wordt officieel benoemd tot boom 'die oeroud mag worden'. Dit gebeurt tijdens het feestweekend van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, die 25 jaar bestaat.

Het doel van de stichting Wereldboom is om in iedere gemeente in Nederland een wereldboom te benoemen en te beschermen. Voorzitter Ton Stokwielder gaf een paar jaar geleden een lezing in Boxtel over de stichting en dat spoorde leden van de WNLB aan een 'eigen boom in Boxtel' te zoeken. Gekozen werd voor de eikenboom aan de rand van landgoed Sparrenrijk, die naar schatting 200 tot 250 jaar oud is. Om de boom 'oeroud' te laten worden, moeten allerlei maatregelen worden getroffen. Zo werden dinsdag snoeiwerkzaamheden verricht.

De jubileumfestiviteiten van de WNLB worden zaterdag 5 september afgetrapt met een vleermuizenwandeling om 19.30 uur. Verzamelpunt voor alle activiteiten is de Sparrenrijk-ingang aan de Vekemans van Lieshoutlaan. De WNLB roept iedereen op met de fiets te komen naar de locatie. Na de vleermuizenwandeling vindt een zoektocht naar waterdieren plaats vanaf 20.30 uur. Een uur later kunnen deelnemers onder begeleiding van WNLB-vrijwilligers nachtvlinders proberen te spotten.

Een dag later krijgt het jubileumfeest een vervolg met een vroege vogelwandeling door Boxtel vanaf 07.00 uur. Vervolgens zijn bezoekers tussen 11.00 en 16.00 uur welkom voor activiteiten rondom de mammoeteik. Tussen 11.00 en 16.00 worden stempelkaarten uitgedeeld aan de jeugd waarmee ze kunnen deelnemen aan activiteiten. Aan de stam van een boom in Sparrenrijk worden ijzers bevestigd waarmee kinderen, gezekerd met tuigjes, naar boven kunnen klimmen. Ook kan de jeugd medaillons maken van hout en wordt een speciale schommel aan een boom in het bos gehangen. Kinderen die alle activiteiten hebben volbracht, krijgen een zogenaamd 'bikkeldiploma'.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Jubileumlied voor elfjarig B-Pool

Jubileumlied voor elfjarig B-Pool

>>

Fri 22 Feb 2019 16:46

Verkeerskeurmerk voor kindercentra

Verkeerskeurmerk voor kindercentra

Peuters pikken ongemerkt veel op over regels en gedrag in het verkeer, stellen deskundigen. Daarom hebben twee kinderdagverblijven in... >>

Fri 22 Feb 2019 12:30

Intertoys failliet: toekomst Boxtelse winkel nog onbekend

Intertoys failliet: toekomst Boxtelse winkel nog onbekend

Speelgoedketen Intertoys is failliet. Op dit moment zijn de winkels nog open, ook die aan de Croonpassage in Boxtel. Navraag bij dit filiaal... >>

Thu 21 Feb 2019 14:47

Gaslek op Fellenoord

Gaslek op Fellenoord

Op de Fellenoord in Boxtel is een gasleiding beschadigd. Dat gebeurde tijdens de sloop van de voormalige sportschool 040Fit!. 

>>

Thu 21 Feb 2019 10:03

Oud-Boxtelaar Gerbert van der Aa niet meer welkom in Marokko

Oud-Boxtelaar Gerbert van der Aa niet meer welkom in Marokko

Freelance journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet omdat hij werkte aan een reeks artikelen over illegale migratie en de protesten... >>

Mon 18 Feb 2019 14:19

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Geerts advies Olieenzo Doornmalen electro Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij