Afbeelding
Foto: Kèk Liemt

De roerige geschiedenis van de Gerritshoeve

Algemeen

De roerige geschiedenis van de Gerritshoeve in Liempde is maandag 27 mei onderwerp van gesprek in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Deze interessante lezing van erfgoedvereniging Kèk Liemt, gegeven door Theo Bressers, over de boerderij van de families Gerritzen, Arts en Dierking op het Hezelaarsbroek is gratis te bezoeken en start om 19.30 uur. Inloop is vanaf 19.00 uur.

De Scheeken en het Hezelaarsbroek waren eeuwenlang in gebruik als zogeheten gemeijnt. Dit was een gemeenschappelijk gebied voor boeren om hun vee te laten weiden en voor brandhout. Rond 1800 kreeg de toenmalige gemeente Liempde de gemeijnt in bezit en ruim honderd jaar later gaat die over tot grootschalige verpachting. De familie Gerritzen pachtte in 1913 zo'n 34 hectare op het Hezelaarsbroek. Ze ontginnen het gebied onder de naam Gerritshoeve en bouwen er een schuur met inpandig woonhuis. Maar toen Jan Gerritzen een ongeluk kreeg en niet meer kon boeren, moest broer Frans het, met weinig succes, overnemen. In 1927 moest het grootste deel van de Gerritshoeve onderverhuurd worden. Een nieuwe pachter in de persoon van Willem Arts, de economische crisis van de jaren dertig, de overname door de familie Dierking in de jaren veertig en daar tussendoor liep nog Kobus Lange, de markante knecht van Wim Dierking. Kortom: er valt genoeg te vertellen over de historie van de Gerritshoeve. 
 

OP DE FOTO: Bouw van de Gerritshoeve in 1915, tegelijkertijd werd het graan gedorst. (Foto: archief Kèk Liemt).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Bert van Houten was een van de 30.000 militairen die in de jaren zestig naar Nieuw-Guinea werden gestuurd. In april houdt hij een reünie voor zijn mede-veteranen.
Oud-strijders halen in Gemonde herinneringen op Algemeen 1 uur geleden
Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 3 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 3 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 5 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 6 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 9 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 10 uur geleden