Tommy van Doorn geeft zaterdag 1 april een passieconcert in de Sint-Petrusbasiliek.
Tommy van Doorn geeft zaterdag 1 april een passieconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Foto: Jan Hermens.

Tommy van Doorn brengt composities vol expressie

Cultuur

Het lijdensverhaal van Jezus inspireerde talloze componisten tot het schrijven van muzikale meesterwerken. Emotie en muziek zijn nauw verbonden, zeker in stukken die verbonden zijn met de Goede Week. Organist Tommy van Doorn vertolkt er zaterdag 1 april een aantal in de Sint-Petrusbasiliek.

Van Doorn geeft vanaf 14.00 uur een passieconcert op het Smitsorgel en het Balthasar-Florence drukwindharmonium. Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het optreden. De toegang is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd.

O, Haupt voll Blut und Wunden is wel de bekendste melodie uit de veertigdagentijd. Van Doorn speelt twee verschillende bewerkingen, allebei van componist Max Reger. Hij heeft dan al een dodenmis van Vierne ten gehore gebracht. Op harmonium, want daarop kan de musicus direct variëren in dynamiek en dus veel expressiviteit in zijn spel leggen. Het stuk is niet vrolijk, Vierne werd geplaagd door ziekte en depressies toen hij het schreef.

Zonder Johann Sebastian Bach is een passieconcert niet compleet. Van de grote meester uit de barok, die overigens dinsdag 21 maart exact 338 jaar geleden geboren werd, brengt Van Doorn O Lamm Gottes unschuldig ten gehore.

Aardig detail: de organist plaatst twee componisten uit de negentiende eeuw achter elkaar, mannen die in muzikaal opzicht tegenpolen waren, boegbeelden van twee verschillende stromingen: Johannes Brahms en Richard Wagner. Van Brahms klinkt het koraal Schmücke dich, o liebe Seele. Van Wagner laat Van Doorn Karfreitagsmusik horen, een bewerking van een fragment uit de opera Parsifal. Deze compositie verwijst weliswaar naar Goede Vrijdag, maar is beslist niet smartelijk, eerder vol hoop.

Muziekliefhebbers die zich graag onderdompelen in de sfeer van de passietijd, kunnen die in de Sint-Petrusbasiliek komen proeven.

DONATEURSACTIE

Stichting Kerkconcerten Boxtel kondigde onlangs in deze krant een donateursactie aan. Die loopt heel aardig, meldt het bestuur. Meerdere nieuwe begunstigers gaven echter aan niet te weten hoe en waar zij hun steentje bij konden dragen. Vandaar het rekeningnummer van de Stichting Kerkconcerten Boxtel: IBAN NL55 RABO 0108 8058 08 t.n.v. penningmeester SKB, Bachstraat 9 5283 KK Boxtel. Dit is ook terug te vinden op de website www.stichtingkerkconcertenboxtel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 12 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 20 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 21 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46