Afbeelding
Foto: Peter de Koning

College Haaren neemt keuze Esch over

Algemeen

Haaren maakte maandag bekend dat een meerderheid van de Esschenaren in de toekomst bij Boxtel wil aansluiten als de gemeente wordt opgeheven. Het college van B. en W. neemt deze keuze over, zo blijkt uit het raadsvoorstel dat dinsdag is gepresenteerd. De gemeenteraad neemt op donderdag 5 juli een besluit over de verdeling van de kernen.

In alle dorpen konden inwoners aangeven bij welke gemeente ze in de toekomst willen aansluiten. Het gemeentebestuur stelt in het raadsvoorstel voor om Esch over te dragen aan Boxtel, Haaren aan Oisterwijk, Biezenmortel aan Tilburg en Helvoirt aan Vught. Er hebben inspraakrondes plaatsgevonden in de dorpen. De tweede inspraakronde in Esch was nodig, omdat de voorkeur van de dorpelingen na de eerste bevraging niet duidelijk was; de stemmen voor Vught of Boxtel waren gelijkelijk verdeeld. Daaruit bleek dat een ruime meerderheid van 56 procent van de Esschenaren in de toekomst wil aansluiten bij de gemeente Boxtel, tegen veertig procent van de respondenten die liever bij Vught wil horen. Vanaf 611 adressen in Esch kreeg de gemeente Haaren reactie.

De voorbereiding van het raadsvoorstel gebeurde samen met de gemeenten Boxtel, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught. Het college van de gemeente Heusden stelt zijn gemeenteraad voor af te zien van deelname aan het herindelingstraject, vanwege de keuze van de inwoners van de kern Helvoirt voor Vught. Het besluit dat de gemeenteraad op 5 juli neemt, is de volgende stap op weg naar het herindelingsontwerp, dat wordt opgesteld door de gemeente Haaren en de gemeenten die een deel van het gebied overnemen. Na het vaststellen van dit ontwerp kunnen zienswijzen worden ingediend. Vervolgens volgt het herindelingsadvies, dat naar verwachting in mei of juni 2019 via de provincie naar het Rijk gaat.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 7 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 10 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 10 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 12 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 13 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 14 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 14 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 16 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 16 uur geleden