16:57:33    vrijdag, 05 juni 2020
brabants centrum logo
Sun 29 Mar 2020 12:01

Centrumactie ter ondersteuning ondernemers omarmt door alle winkelgebieden

Lettergrootte: A- A+

Centrumactie ter ondersteuning ondernemers omarmt door alle winkelgebieden

Op de foto: Het was zaterdagmiddag ongewoon rustig in het centrum van Boxtel. Ondanks de lentezon waren de terrassen, straten en winkels vrijwel leeg. (Foto: Hans van Doorn).

De corona-crisis brengt ook lokale ondernemers in de knel, onder hen de winkeliers. Wat te doen aan alle omzet die zij mislopen? ,,Het goede nieuws is dat de Boxtelse zelfstandigen zeker niet bij de pakken neer gaan zitten!", aldus het Centrummanagement Boxtel. En daarom hebben de zelfstandigen samen met het Centrummanagement het initiatief genomen voor Plan C met de slogan: 'Wees loyaal, koop lokaal'. Stichting Brabants Centrum vindt het een prachtig en noodzakelijk initiatief, dus zij draagt hieraan ook haar steentje bij.

Ook van de Boxtelse ondernemers wordt de nodige creativiteit verwacht vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. En dat gebeurt ook. Restaurants zetten in no-time afhaal en bezorgservices op, er zijn kledingwinkels die mensen thuis laten passen, shoppen op afspraak is mogelijk en sociale media worden flink ingezet. ,,Petje af voor deze ondernemers", complimenteert het Centrummanagement. Ondertussen is de actie ook omarmt door de andere winkelgebieden in Boxtel. Beleef Boxtel wordt daardoor het centrale informatiepunt.

BEZORGEN

Ook bij eetcafé De Kerk zijn ze ingesprongen op het idee om eten te bezorgen. De kroeg, die bij veel Boxtelaren bekendstaat om zijn smakelijke hamburgers, houdt de keuken open. De gerechten die ze hier klaar maken, zijn telefonisch te bestellen en worden bezorgd bij bestellingen boven de vijftien euro. ,,Het loopt beter dan verwacht", aldus mede-eigenaar Evy van Rosmalen. ,,We gaan hier geen geld mee verdienen, maar kunnen wel kostendekkend draaien. Als we onze huur kunnen afrekenen, zijn we blij."

Bij restaurant De Waag kan ook van donderdag- tot en met zondagavond eten worden afgehaald als gasten hun bestellingen van tevoren telefonisch doorgeven. Zaterdag liep deze service 'als een tierelier', volgens eigenaresse Elise Bosman. ,,Het is echt overweldigend. De reacties zijn superpositief. Ik denk toch dat mensen een verse maaltijd erg op prijs stellen en zo ook thuis een beetje culinair kunnen genieten." Huur en andere vaste lasten zijn hoog, dus er moet geld binnen blijven komen. ,,En het zit niet in de aard van ondernemers als ons om stil te blijven zitten. Daarnaast willen we contact blijven houden met onze vaste gasten."

Een steuntje in de rug voor deze lokale zelfstandigen, is zeker welkom. Daarom is de website: www.beleefboxtel.nl/plan-c opgericht. Daarop staat een overzicht van veel mogelijkheden die Boxtelse ondernemers door de corona-crisis hebben opgezet. ,,Wanneer hun zaken open zijn, welke acties ze hebben en hoe zij zorgen voor maximale veiligheid. We hopen dat consumenten hier massaal gebruik van gaan maken. Want één ding mogen we niet vergeten: koop lokaal. Zeker nu. Als we hiermee stoppen, zal de lokale ondernemer er na het Corona-tijdperk wellicht niet meer zijn", stelt het Centrummanagement.

ALLE ZEILEN BIJ

Ook Filipe van den Borne van kledingzaak Mr. & Mrs. Filipe moet alle zeilen bijzetten. Daarom kwam hij met het initiatief voor Plan C. ,,Marieke Maas, een goede vriendin van mij die marketingdeskundige is, kwam binnen in mijn zaak. Ze vroeg: hoe kan ik helpen? Daar is een stappenplan uitgekomen. Samen met HashtagMedia, directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum en het Centrummanagement hebben we toen deze actie opgezet. Als Boxtelaren niet lokaal blijven kopen, redden veel zaken het gewoon niet en blijft er straks niks meer over."

Het is ontzettend dubbel, legt Van den Borne uit. Aan de ene kant begrijpt hij heel goed dat mensen nu andere prioriteiten hebben dan winkelen, maar aan de andere kant moet óók hij geld in het laatje blijven krijgen. ,,Loop 's ochtends maar eens over straat: er is gewoon niemand. Eigenlijk moet ik gewoon een compleet nieuw verdienmodel verzinnen. Dat hoort natuurlijk bij ondernemen, maar deze coronacrisis is wel echt bizar." Zo brengt Van den Borne pakketten aan huis, waarin hij vier of vijf setjes kleren stopt die de klant dan thuis kan passen. Daarna haalt de Boxtelse zelfstandige de kledingstukken weer op die de consument niet wil kopen en stuurt hij een mobiel betaalverzoek voor de gekochte artikelen.

Centrummanagement Boxtel heeft eveneens een actie met waardebonnen lopen. Op de Facebookpagina van Boxtel Centrum (@boxtelcentrum) staat een afbeelding met de tekst ‘wees loyaal, koop lokaal’. Wie deze afbeelding deelt op zijn tijdlijn, maakt iedere dag kans op een lokaal te besteden cadeaubon ter waarde van 25 euro.

VEERTIG BEDRIJVEN

Van ruim veertig bedrijven zijn de gegevens inmiddels binnen. De ondernemingen die bezorgen, aangepaste openingstijden hebben of überhaupt de zaken door het coronavirus anders aanpakken, staan rechts op deze pagina. Deelname aan Plan C, kan eenvoudigweg door een e-mail te sturen naar: marketing@vvvnoordoostbrabant.nl. Dan komt het bedrijf op de website: www.beleefboxtel.nl/plan-c..

Tekst: Jules Hameleers.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Geen losse kabels meer die over de weg naar het stoplicht hangen. Het verkeer op het kruispunt Mgr. Wilmerstraat/Vicaris Van... >>

Fri 05 Jun 2020 15:44

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers van varkensslachterij Vion demonstreren voor de Boxtelse vestiging op bedrijventerrein Ladonk. Met borden en t-shirts met leuzen als... >>

Thu 04 Jun 2020 16:13

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

Een rigoureus besluit van De Ploegers: het bestuur van de prinsenvereniging heeft besloten alle activiteiten die voor het naderende... >>

Wed 03 Jun 2020 20:19

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Winkelcentrum Oosterhof wordt vernieuwd, maar niet uitgebreid. Dat stelt de vereniging van eigenaren (vve) in een persverklaring.

>>

Wed 03 Jun 2020 15:07

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

De GGD heeft bij 18 medewerkers van slachterij Vion in Boxtel een besmetting met het coronavirus geconstateerd. Dat blijkt uit het onderzoek dat... >>

Tue 02 Jun 2020 16:55

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Alfa Toverboom buisman optiek Geerts advies Beleef Boxtel Huidtherapie Elan Bikes support Remax-optimus Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Filipe Geld en Makelaardij Podium Boxtel