Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

Algemeen

De coronacrisis zal flinke gevolgen hebben op de gemeentelijke begroting. Dat verwacht de Boxtelse burgemeester Ronald van Meygaarden. Daarmee moet de lokale overheid opnieuw een klap opvangen nadat vorig jaar al een miljoenentekort ontstond. 

De burgemeester informeerde vandaag de Boxtelse raadsleden middels een brief over de gevolgen dan de coronacrisis voor de gemeente. Op korte termijn probeert de overheid veel op te vangen en zijn er al allerlei maatregelen getroffen om de effecten van de crisis tegen te gaan. En zo gaat Boxtel de komende tijd verder met het inrichten van de 'anderhalvemeter-maatschappij', aldus Van Meygaarden. Maar voor de jaren 2021, 2022 en daarna zal de crisis een 'stevig effect hebben op de gemeentebegroting', stelt de burgemeester. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk.

Wel kan de burgemeester een inschatting maken van wat er op de gemeente af kan komen. Het stimuleren van de economie bijvoorbeeld. Maar ook kan het aantal bijstandsaanvragers toenemen, de zorgvraag groter worden en meer gevraagd worden van toezichthouders, de regionale afstemming tussen omliggende gemeenten toenemen. Ook verwacht hij dat de impact op maatschappelijke organisaties waarmee Boxtel samenwerkt meer zal vragen van de gemeente.

In het nieuwe jaar vindt ook de zogeheten 'kerntakendiscussie' plaats. Simpel gezegd kijken de raadsleden en het college van B en W naar het takenpakket van de gemeente: wat móet de lokale overheid doen en wat kan zij laten liggen? De verwachting is er harde keuzes gemaakt moeten worden en veel ambities opzij worden gezet. Deze discussie stond door het meest recente begrotingstekort al op de planning. Maar door de coronacrisis is de vraag ontstaan: hoe ver zal de gemeente hierin gaan? 

Gemeenten kregen al vanaf 2015 vanuit het Rijk allerlei nieuwe taken op het bordje kregen, waaronder jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De vraag is ook welke inkomsten er vanuit het Rijk gaan komen. Immers, voor het gros van haar inkomsten, is Boxtel afhankelijk van wat de landelijke overheid uitgeeft aan gemeenten. 

Dit alles betekent dat er een nieuwe heroverweging zal komen over waar de gemeente haar geld aan zal spenderen. Die discussie wordt dus in 2021 gevoerd. Op lange termijn moeten sommige projecten worden stopgezet terwijl juist ook nieuwe aanpakken moeten worden bedacht, aldus Van Meygaarden. Maar wat dat precies inhoudt, daar kan de burgemeester nog geen antwoord op geven. Eerst moet nog de kerntakendiscussie plaatsvinden, maar ook zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de lange termijn nog niet te overzien.

De burgemeester beloofde de raadsleden nog voor de zomer met een update te komen over de gevolgen van corona voor de gemeentelijke organisatie. Op dinsdag 29 september vindt er ook een openbare informatieve raadsvergadering plaats over het onderwerp. (Foto: Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 53 minuten geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 16 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 17 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 19 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 22 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur gisteren
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur gisteren