Afbeelding

Braziliaans bezoek voor Helicon

Algemeen

Leerlingen van de opleiding Green Engineering van Helicon MBO Boxtel konden zich gisteren verheugen op buitenlandse interesse in 'hun' vergistingsinstallatie. Een afvaardiging van twintig Brazilianen bezocht de school om de zogeheten Greentech Campus aldaar met eigen ogen te bekijken. De Zuid-Amerikaanse vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit de Braziliaanse provincie Minas Gerais willen graag de omslag maken naar een biobased economy, waarin duurzaamheid en groen innoveren de uitgangspunten zijn. Zij brachten op uitnodiging van de provincie Noord-Brabant een vierdaags bezoek aan Nederland.  

De studenten vonden het niet bijzonder spannend om te vertellen over het werk dat ze verrichtten op school. ,,Het loopt echt storm de laatste tijd", lachte Mark van der Klooster (21). Eerder bezochten namelijk al delegaties uit China en India de locatie van Greentech Brabant bij Helicon in Boxtel. De jongeren buigen zich voor hun opleiding over het vraagstuk hoe organisch afval benut kan worden voor biogasproductie. In een biovergistingsinstallatie op het terrein van Helicon testen ze allerlei biologische materialen om te kijken hoe ze uit al die stoffen hoogwaardige energie kunnen onttrekken. ,,Op dit moment experimenteren we met mais en daarna gaan we kijken of gemaaid bermgras wellicht goede energie op kan leveren", vertelde eerstejaarsstudent Tim Tiebosch (16). Tim ontfermt zich tien weken over de installatie in het kader van zijn stage. ,,Het is heel interessant. Lekker technisch en ik krijg veel verantwoordelijkheid en de ruimte om te experimenteren." Ook zijn stagepartner Lisanne Falkus (19), één van de drie meiden op de opleiding Green Engineering, is enthousiast. ,,Het is mooi om zelf dingen te mogen ontdekken. Vooral de proefjes vind ik leuk om te doen." Daan Arkesteijn is projectleider Greentech Brabant en begeleidt de studenten tijdens hun stage. Ook leerlingen van Avans Hogeschool werken mee aan het project. ,,De studenten zijn erg gedreven. Hier zijn ze bezig met de toekomst van de aarde en dat beseffen ze zich goed. Ik vind het inspirerend om met ze te werken, want zij zijn de generatie die straks de biobased economy moeten dragen."

Op het terrein van Helicon aan Schouwrooij werd in 2014 in samenwerking met de gemeente Boxtel, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Agrifood Capital en verschillende onderwijsinstellingen, waaronder Helicon en Avans Hogeschool, een biovergistingsinstallatie gerealiseerd waar leerlingen experimenteren met het omzetten van groene reststromen in grondstof of energie. Ook bedrijven als het Schijndelse Maris Projects en het Boxtelse Kamplan nemen deel aan het project. De Braziliaanse bezoekers waren erg onder de indruk van de stappen die Greentech Brabant al had gezet op het gebied van circulaire economie. Zij sturen binnenkort inheems organisch afval op om te testen of het geschikt is als energie. Arkesteijn hoopt op een langdurige samenwerking.

Lees het volledige artikel in de editie van Brabants Centrum van 7 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 18 minuten geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 1 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 13 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 15 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 17 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 20 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 20 uur geleden