De brandweer schudt hier het as van de takjes uit de schoorsteenbuis op de bewuste plaat waar hoogstwaarschijnlijk allerlei takjes zich hebben opgehoopt.
De brandweer schudt hier het as van de takjes uit de schoorsteenbuis op de bewuste plaat waar hoogstwaarschijnlijk allerlei takjes zich hebben opgehoopt. Foto: Gerard Schalkx

Brand in schoorsteen Liempdsen Herd snel onder controle

Algemeen

Rookschade en wat gebarsten stucwerk. Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd komt genadig af van een ongelukkige brand die ontstond in de schoorsteen, ook dankzij snel optreden van vrijwilligers van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en de plaatselijke brandweer.

Steun journalistiek van eigen bodem en word lid van Brabants Centrum

De schoorsteen zelf was niet in brand gevlogen, maar flink wat takken die in de schoorsteen terecht waren gekomen hadden vlam gevat. ,,Bovenop de schoorsteen is nog niet zo lang geleden pas gaas gelegd. Voor die tijd hebben vogels allerlei takjes kunnen verzamelen in de schoorsteen", vertelt ooggetuige Lies van Lierop, tevens vrijwilligster in D'n Liempdsen Herd. Onder de schouw staat een kachel. Om de rookpijp aan te laten sluiten op de schoorsteen, is de schoorsteen afgedicht met metalen platen. Daarop zijn hoogstwaarschijnlijk takjes blijven liggen. Omdat er met name in de najaarsperiode pas begonnen wordt met vuur stoken in D'n Liempdsen Herd, hebben de takjes nu pas vlam gevat. 

De ontstane brand werd snel opgemerkt, onder meer door de man van Lies die buiten flink wat rook uit de schoorsteen zag komen. Later waren er ook enkele vlammen te zien. ,,Gelukkig was de brandweer binnen een paar minuten erbij. Daarvoor had Jan, mijn man, al de brandblusser gepakt. We waren even bang voor de dakpannen: daaronder ligt stro, dus dat had snel vlam kunnen vatten."

Ondertussen is alles onder controle. Sterker nog: er is al flink gepoetst, vertelt gastvrouw Jeanne van den Hurk van D'n Liempdsen Herd. ,,Dat was ook nodig. We hebben van onder naar boven alles aangepakt. Maar je kan ook denken: dan is dat ook weer gedaan", grinnikt ze. Het bezoekerscentrum is morgen weer geopend. (Foto: Gerard Schalkx).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 12 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 17 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 23 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur gisteren
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest gisteren
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30