Afbeelding
Foto: Buurtvrouwen

Boxtelse wasvrouwen varen mee in Dommeltheater

Algemeen

Steun stichting Brabants Centrum en word lid

Een stoet van vijftien vaartuigen glijdt vanmiddag vanaf 14.00 uur over de Dommel. Het is de vierde editie van Het Dommeltheater. De organisatie verwacht door het mooie weer dat de oevers van de rivier al vroeg vol staan. Deze week lichtte een van de deelnemende groepen alvast een tipje van de sluier op en liet zien wat de bezoekers kunnen verwachten.

In lang vervlogen dagen deden Boxtelse vrouwen de was in de Dommel. Ze wrongen, wreven, schuurden en knepen tot lakens en ondergoed bijna doorschijnend wit waren. De Buurtvrouwen doen vandaag weer mee aan het Dommeltheater en geven hun eigen draai aan dit zware karwei.

,,We verbeelden Boxtelse wasvrouwen op een ponton," vertelt Anette Claerhoudt. ,,Maar dan op onze eigen manier." Mirjam Brussée en Beppie Verberne vullen aan: ,,Het thema van Dommeltheater is Bloed, Zweet & Tranen. Dat kun je verbinden met de vrouwen die de uniformen van soldaten in de rivier wasten." Waar de militairen ook vochten, bloed vloeide er altijd. En vlak het zweet van de wasvrouwen zelf niet uit. Ze zwoegden elke dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, met ruwe handen en bloedende knokkels van het werken. Om inspiratie op te doen bezochten de vrouwen het Wasch- en Strijkmuseum in hun woonplaats. Immers, waar weten ze meer over wassen dan daar?

Claerhoudt, Verberne en Brussée vormen samen met Tanja van Abeelen, Marie-Jeanne van Zon, Inge Kraut en José van Weert de groep Buurtvrouwen die zondagmiddag 22 september van wal steekt in kasteelpark Stapelen. Voordat het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren. ,,We zijn al maanden met de voorbereidingen bezig. We doen ook altijd met de carnavalsoptocht mee, in een iets andere samenstelling, maar dat is veel minder werk. Dit is theater."

Menig idee borrelde bij de Buurtvrouwen op en werd weer afgevoerd. Claerhoudt: ,,Niet alles was te realiseren, of we vonden een ander plan toch beter. De vorm is gaandeweg ontstaan. Praktische zaken spelen ook een rol. De afmetingen van ons vaartuig bijvoorbeeld. Het moet niet alleen onder een aantal bruggen door kunnen, maar ook smal genoeg zijn om de pijlers niet te raken."

ROEIERS

De theatermaaksters zelf houden zich tijdens de tocht niet bezig met het voortstuwen van de ponton. ,,Daar hebben we roeiers voor geregeld," zegt Brussée. ,,Zij moeten ons veilig over de rivier sturen."

Nu weten de Buurtvrouwen wel waar ze aan beginnen. Ze begeven zich niet voor het eerst op de 'woelige baren' van de Dommel. ,,We doen voor de derde keer mee. Tijdens de eerste editie van het Dommeltheater hebben we de kat uit de boom gekeken. Toen we de prachtige stoet zagen, inspireerde die ons voor het carnaval. We deden een half jaar later mee aan de Grote Eendentrek met als leus: 'We hebben de boot gemist.' De organisatie benaderde ons voor de tweede editie en sindsdien doen we steeds mee."

De dag voor de vloot van vijftien vaartuigen door Boxtel trekt, begint vroeg voor de Buurtvrouwen. Verberne: ,,We moeten alles nog op onze ponton opbouwen. Sommige groepen construeren hun decor op een plaat, die ze vervolgens op hun vlot vastmaken. Daar hebben wij geen ruimte voor, wij nemen losse attributen mee naar kasteelpark Stapelen."

Om uit te vinden of hun theateract helemaal klopt, hebben de vrouwen verschillende keren geoefend. Ze onthullen dat er zang aan hun voorstelling te pas komt. Ook hun bewegingen hebben ze gerepeteerd. ,,Inmiddels kunnen we aardig droogwassen."

DOMMELTHEATER

De vierde editie van Het Dommeltheater vindt zondag 22 september plaats. Het eerste vaartuig vertrekt om 14.00 uur vanuit kasteelpark Stapelen. De deelnemers varen tot aan de kanogoot in de stuw bij Mgr. Wilmerstraat.

Tekst en foto: Jan Hermens.

OP DE FOTO: Wekelijks werkten de Buurtvrouwen aan hun nieuwste creatie. In de zomer veelal buiten. Ze staan te popelen om hun act in de openbaarheid te brengen en kijken uit naar het Dommeltheater. Ze vertrekken vandaag als vierde. (Foto: eigen collectie).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 8 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 9 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 10 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 11 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 12 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 12 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 14 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 16 uur geleden