De Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel had in de tijd dat deze foto werd gemaakt, 90 jaar geleden, nog wel loden leidingen. Inmiddels zijn die in het huidige pand allemaal aangepast. (Foto: archief Brabants Centrum).
De Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel had in de tijd dat deze foto werd gemaakt, 90 jaar geleden, nog wel loden leidingen. Inmiddels zijn die in het huidige pand allemaal aangepast. (Foto: archief Brabants Centrum). Foto: Onbekend

Boxtelse scholen vermoedelijk loodvrij

Algemeen

In Utrecht zijn op verschillende basisscholen verhoogde concentraties lood in het drinkwater aangetroffen. Te veel lood in drinkwater is ongezond, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Alleen in gebouwen van voor 1960 kunnen zich nog leidingen van het zachte metaal bevinden, want na dat jaar waren waterbuizen van dit materiaal verboden. Ook in de gemeente Boxtel staat een aantal schoolpanden van vóór 1960, maar daar lijkt niets aan de hand.

Een van de schoolpanden die gebouwd is vóór 1960, ligt aan de Baroniestraat en wordt gebruikt door de Angelaschool. Directeur Jos Korsten: ,,Vorig jaar is ons gehele sanitair nog vernieuwd, inclusief leidingwerk."

Ook enkele scholen die vallen onder Sint-Christoffel zijn ouder dan zestig jaar. De Boxtelse onderwijskoepel meldde desgevraagd te onderzoeken of er in haar panden sprake is van loden leidingen. Zo vaart de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel onder de vlag van Sint-Christoffel. Suzan Pijnenburg: ,,Er is onderzoek gedaan bij ons en er zijn geen leidingen van lood aangetroffen." Een woordvoerder van de Sint-Petrusschool zegt te vermoeden dat er in het buizenstelsel in het gebouw geen lood te vinden is. ,,Er zijn in de loop der jaren diverse aanpassingen gedaan aan het pand."

ZELF VERANTWOORDELIJK

De gemeente Boxtel weet niet wat voor leidingen er in de onderwijspanden liggen en geeft aan dat besturen zelf verantwoordelijk zijn voor het ondernemen van actie. Dat heeft te maken met eigenaarschap. ,,De gemeente is economisch eigenaar terwijl het schoolbestuur de juridische eigenaar is. Daarmee is een school in principe zelf verantwoordelijk voor het vervangen van loden waterleidingen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

De PO-Raad (de landelijke sectororganisatie die de gemeenschappelijke belangen behartigt van basisschoolbesturen, red.) heeft al haar leden opgeroepen om te onderzoeken of er loden leidingen liggen en zo ja, deze in goed overleg met de gemeente zo snel mogelijk te vervangen. ,,Wij communiceren met de schoolbesturen die een pand van vóór 1960 hebben. Wanneer nodig zullen we meedenken in het kader van de gezondheid", aldus de gemeentelijke woordvoerder.

JOOST

Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het eventueel vervangen van leidingen. Huurders zijn dat niet. Woonstichting Joost zoekt momenteel uit hoe het met het leidingwerk in haar woningvoorraad zit. Meerdere gemeentes in Nederland laten ook het waterleidingnetwerk van gemeenschapshuizen en sportcomplexen controleren.

Tekst: Jan Hermens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: jan.hermens@brabantscentrum.nl

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 9 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 11 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 12 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 14 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 15 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 17 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30