De gemeente Boxtel wil het bronzen plastiek In Gesprek een nieuwe plek geven. Het moet verhuizen van Dommeloord naar het Oosterpark aan de Maastrichtsestraat. (Foto: Henk van Weert).
De gemeente Boxtel wil het bronzen plastiek In Gesprek een nieuwe plek geven. Het moet verhuizen van Dommeloord naar het Oosterpark aan de Maastrichtsestraat. (Foto: Henk van Weert).

Boxtel wil 'In Gesprek' toch verplaatsen

Algemeen

Ruim zevenhonderd handtekeningen zamelden buurtbewoners van Dommeloord in om het bronzen kunstwerk 'In Gesprek' van Marga Brey te behouden langs wandel- en fietspad Lange Loop in Boxtel. Toch houdt demissionair cultuurwethouder Marusjka Lestrade vast aan het plan om het beeld te verplaatsen naar het Oosterpark tussen de Hendrik Verheeslaan en de Maastrichtsestraat. 

Lestrade ontving maandagmiddag een groep buurtbewoners van Dommeloord én vertegenwoordigers van Kunst Stichting Boxtel en kunstenaarsvereniging Kunstlicht99. Allen vinden dat In Gesprek moet blijven op de plek waar het in 2013 is geplaatst: aan de oever van de Dommel, nabij de kano-uitstapplaats. De gemeente Boxtel wil echter haar belofte aan het wijkorgaan Boxtel-Oost gestand doen en het kunstwerk terug plaatsen in de omgeving van winkelcentrum Oosterhof. Daar stond het totdat in 2009 werd begonnen met de bouw van appartementencomplex Princenlant. 

Samen met de handtekeningen die zij aanbood, gaf woordvoerster Joke van Koll een verklaring af die was ondertekend door de in Tolkamer woonachtige kunstenares. Zij beroept zich op haar 'persoonlijkheidsrechten' en stelt zwart op wit zich te verzetten tegen verplaatsing. Op vragen van deze krant stelt Brey dat zij de verklaring eigenlijk liever niet had ondertekend. ,,Ik heb het beeld in 1982 gemaakt, het is betaald en daarmee is voor mij eigenlijk de kous af. 'In Gesprek' staat op de huidige plek prachtig, maar als er een locatie is waar er nog meer mensen van kunnen genieten, vind ik het ook prima. Laat de meeste stemmen gelden, zou ik adviseren."

De verplaatsing van het bronzen plastiek zou twaalfduizend euro gaan kosten, maar dat bedrag is gebaseerd op een foutieve offerte, meldde voorzitter Jan de Vreede van Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost. Hij verwacht dat voor het karwei twaalf- à dertienhonderd euro neergeteld moet worden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 53 seconden geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 1 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 20 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu gisteren
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 17 apr, 10:00
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 17 apr, 10:00
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 17 apr, 09:05