Het gemeentebestuur van Boxtel, met rechts burgemeester Paul Pesch, bracht in de jaren tachtig een bezoek aan de Vietnamese bootvluchtelingen die in het missiehuis bij kasteel Stapelen werden ondergebracht. (Foto: Piet van Oers).
Het gemeentebestuur van Boxtel, met rechts burgemeester Paul Pesch, bracht in de jaren tachtig een bezoek aan de Vietnamese bootvluchtelingen die in het missiehuis bij kasteel Stapelen werden ondergebracht. (Foto: Piet van Oers).

Boxtel vaker gastvrij voor vluchtelingen

Algemeen

Boxtel heeft in het verleden vaker gefungeerd als een veilige thuishaven voor vluchtelingen en ontheemden. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden in missiehuis Sint-Theresia bij kasteel Stapelen honderden Vietnamese bootvluchtelingen opgevangen.

Donderdag werd bekend dat Boxtel twee plekken heeft aangeboden voor de acute noodopvang van vluchtelingen, die momenteel massaal naar Europa komen. Ze zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld in Syrië. Ook Nederland vangt veel mensen op; het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) deed vandaag een beroep op de opvang van 750 vluchtelingen, die niet geplaatst kunnen worden.

Boxtel heeft De Kleine Aarde en het zustershuis van de Oblaten aan de Prins Hendrikstraat aangeboden. De Kleine Aarde staat leeg, ook het zustershuis - dat al eerder door de paters assumptionisten werd aangeboden voor opvang van ontheemden - is vacant sinds de zusters Boxtel hebben verlaten en er een bouwplan voor deze plek wordt ontwikkeld. Op beide plekken is plaats voor twintig mensen, die er waarschijnlijk slechts 72 uur zullen verblijven.

De vluchtelingenproblematiek roept in Boxtel herinneringen op aan de vroege jaren tachtig. Toen boden de paters assumptionisten gastvrij onderdak aan Vietnamese bootvluchtelingen, die vaak op krakkemikkige bootjes over zee voeren om oorlogsgeweld in hun land te ontvluchten. De Boxtelse gemeenschap ving de mensen gastvrij op en zorgde voor onderdak, kleding en voedsel. De gezinnen kregen veel steun; volwassenen kregen taalles en kinderen gingen na verloop van tijd naar school.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 40 minuten geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 1 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 2 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 2 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 4 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 4 uur geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 5 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 7 uur geleden