Bedrijventerrein Vorst B is al jaren de beoogde locatie voor het biomassaplein en uiteindelijk het gehele GreenTech Park. Toch is er nog veel verzet. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Bedrijventerrein Vorst B is al jaren de beoogde locatie voor het biomassaplein en uiteindelijk het gehele GreenTech Park. Toch is er nog veel verzet. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

Boxtel ontvangt flinke subsidie voor biomassaplein

Algemeen

Provincie Noord-Brabant kent 254.000 euro subsidie toe voor de ontwikkeling van het biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B bij Lennisheuvel. Boxtel krijgt het geld uit het potje van Landschappen van Allure.

De gemeente Boxtel werkt voor de pilot samen met Vught, Best en Sint-Michielsgestel. Op het biomassaplein moeten duurzame grondstoffen en producten ontwikkeld worden afkomstig van snoeihout. Dit wordt in de regio verzameld om te worden hergebruikt. De bedoeling is dat snoeihout in de toekomst minder wordt gebruikt voor het opwekken van energie, maar juist als grondstof gaan dienen. De deelnemende gemeenten staan allemaal de eigen houtige biomassa af aan het plein. Naast de ontvangen subsidie dragen zij ook bij in de totale kosten. 

AANLEG

De pilot van het biomassaplein start met 0,6 hectare op Vorst B. De verwachting is dat het groeit naar 2,0 hectare. Dat is volgens de gemeente Boxtel afhankelijk van de ontwikkelingen. De vergunningsaanvraag voor de aanleg van het plein komt binnenkort ter inzage te liggen, geeft een woordvoerder aan. Het doel is om nog dit jaar met de aanleg en de exploitatie te beginnen.

Of dat gaat lukken blijft de vraag. Het is niet de eerste keer dat de realisatie van het biomassaplein vertraging oploopt. De schop zou al enkele jaren geleden de grond in gaan, maar steeds werd er roet in het eten van het Boxtelse college van B en W gegooid. Zo zijn inwoners van Lennisheuvel en enkele Boxtelse politieke partijen tegen de komst en speelde stikstof de plannen vorig jaar parten.

Naast het verwerken van biomassa, is de gemeente Boxtel ook druk bezig om bedrijven aan het project te binden. Zo moet op termijn het zogeheten GreenTech Park ontstaan, waar verschillende partijen op duurzame wijze producten gaan vervaardigen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 1 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 19 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29