RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
13:23:13    woensdag, 19 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Thu 06 Oct 2016 16:02

Boxtel informeert over risico rubbergranulaat

Lettergrootte: A- A+

Boxtel informeert over risico rubbergranulaat

De gemeente Boxtel heeft donderdag gereageerd op berichtgeving van het actualiteitenprogramma Zembla, waarin aandacht werd besteed aan de gezondheidsrisico's van rubbergranulaat. Rubbergranulaat wordt ook in Boxtel gebruikt op kunstgrasvelden van de voetbalclubs ODC (foto), Boxtel en DVG.

Zembla toonde aan dat een bepaalde stof in rubbergranulaat kankerverwekkend zou zijn. De korrels zorgen ervoor dat een kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert.

Boxtel geeft aan dat rubbergranulaat bestaat uit fijngemalen rubber. ,,Het wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden. De stof waar het over gaat, wordt gebruikt bij het produceren van autobanden. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn", laat de gemeente weten.

In Boxtel wordt rubbergranulaat gebruikt dat moet voldoen aan het keurmerk van Milieukeur. Met dit keurmerk, dat sinds 2011 wordt gebruikt, worden milieu- en gezondheidseisen aan de korrels gesteld. Het gaat hierbij onder andere over eisen aan het product ten aanzien van kankerverwekkende stoffen. ,,Op basis van het RIVM-advies en de eisen die via het Milieukeurmerk worden opgelegd, is door verenigingen in Boxtel voor het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden gekozen. Dit rubbergranulaat wordt overigens in bijna alle gemeenten in Nederland toegepast."

Door de Europese Commissie is aan het European Chemicals Agency opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De uitkomst daarvan is nog niet bekend, de resultaten worden rond februari 2017 verwacht.

Op verzoek van het ministerie van VROM is in 2008 door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. ,,Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico's met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden", stelt de gemeente Boxtel. ,,Het RIVM geeft gemeenten en KNVB een positief advies over het gebruik van rubbergranulaat."

Als uit het onderzoek door de Europese Commissie blijkt dat er onacceptabele risico's zijn, dan zullen de eisen in het Milieukeurmerk worden aangepast. ,,En zullen wij ons daar ook aan moeten houden, zover is het echter nog niet", stelt de gemeente. (Foto: Gerard Schalkx).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Culturele clubs zetten deur open

Culturele clubs zetten deur open

Kunst- en cultuurweek QQLQ is meer dan grote activiteiten als de kunstroute Rode Draad en Bockesprongen. Van maandag tot en met vrijdag zetten... >>

Sun 16 Sep 2018 19:14

Van oud naar nieuw in Breukelen

Van oud naar nieuw in Breukelen

Nadat de sloopkogel in februari tegen de bekende witte woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat werd geslingerd, bleef... >>

Sat 15 Sep 2018 13:43

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap De Dommel houdt zaterdag 15 september de opruimactie Rommel uit de Dommel. Dit gebeurt in het kader van World Cleanup Day.

>>

Sat 15 Sep 2018 09:32

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel staat er vanaf zaterdag 15 september een week lang bol van kunst en cultuur tijdens de tweede editie van QQLQ. Van 15 tot en met 23... >>

Thu 13 Sep 2018 12:13

Biereloth presenteert eigen brouwsel

Biereloth presenteert eigen brouwsel

Biereloth, het Boxtelse proeffestijn van De Bierkamer presenteert vandaag, zondag 9 september in de Rozemarijnstraat bij café... >>

Sun 09 Sep 2018 08:36

Advertenties

Geld en Makelaardij SNS Bank Koppelmans Geerts advies TopSlank Doornmalen electro Gemeente Boxtel Kindertuin Natasja fashion Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel 040Fit Toverboom Tiga Zwanenberg adviesgroep Café zaal Kloosterzicht Olieenzo