Op de bovenste van het opleidingscentrum aan de Tijvert komen dertien units voor alleenstaande vluchtelingen met een verblijfsstatus. (Foto: Peter de Koning).
Op de bovenste van het opleidingscentrum aan de Tijvert komen dertien units voor alleenstaande vluchtelingen met een verblijfsstatus. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel informeert buurt Tijvert over komst statushouders

Algemeen

De omwonenden van het voormalige opleidingscentrum BGA aan de Tijvert 2 in Boxtel kregen vrijdag 19 februari een brief van de gemeente in de bus. Daar is te lezen hoe de procedure verloopt om vanaf komende zomer in hun buurt dertien vluchtelingen met een verblijfsstatus te onder te brengen. In december werd al bekend dat hiervoor de leegstaande bovenste verdieping van het gebouw wordt benut.  

Buurtbewoners ontvingen een brief, waarin staat dat de vergunningaanvraag voor de verbouwing volgende week wordt ingediend. Ook bezocht een medewerker van de gemeente dezelfde dag de buurtbewoners. Wie thuis was, kreeg een korte toelichting gegeven en ook werden vragen beantwoord. In de brief die werd uitgereikt staan telefoonnummers en mailadressen voor het stellen van vragen over de vergunningenprocedure en huisvesting van statushouders voor een periode van tien jaar.

Als eigenaar van het pand aan de Tijvert geeft de gemeente Boxtel woonstichting Sint-Joseph opdracht de bovenverdieping te verbouwen. Hier was tot voor enkele jaren een hotelaccommodatie voor leerlingen van de Bouwopleiding Gespecialiseerde Aannemingsbedrijven. Van heinde en verre kwamen er jongeren om onder meer te leren metselen en hellende daken te maken. De begane grond en eerste etage is sinds dit schooljaar in gebruik bij het Summa College uit Eindhoven, dat er een opleiding voor herstel van autoschade heeft gevestigd. Het gebouw staat naast sportcentrum De Dommel en het Baanderherencollege. 

Er is een grote toename van vluchtelingen uit landen als Syrië en Eritrea. Opvang in Nederland vindt plaats in noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Na een aantal maanden krijgen vluchtelingen te horen of ze kunnen rekenen op een verblijfsstatus (met andere woorden of ze statushouder worden). Statushouders horen vervolgens in welke gemeente zij mogen verblijven.

In de voorgaande jaren boden gemeenten statushouders een huurwoning aan. Door de toegenomen aantallen statushouders is dat op dit moment niet meer mogelijk. Boxtel zoekt andere woonoplossingen en werkt daarbij samen met de plaatselijke corporatie. ,,We kijken samen of leegstaande panden voor bewoning in aanmerking komen. Ondertussen bouwen we de komende jaren in snel tempo extra sociale huurwoningen in onze gemeente. Het pand aan Tijvert 2 wordt de komende periode geschikt gemaakt. Er komen dertien woonunits", aldus een woordvoerster van wethouder Marusjka Lestrade.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 6 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 6 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 8 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 9 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 10 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 10 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 12 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 12 uur geleden