Afbeelding
Burgemeester Mark Buijs en echtgenote Christel legden vorig jaar een krans bij het verzetsmonument tijdens de herdenking van de bevrijding. (Foto: Ruud van Nooijen).

Boxtel herdenkt bevrijding

Algemeen

Boxtel staat zondag 18 oktober om 13.30 uur bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina stil bij de bevrijding in oktober 1944. Burgemeester Mark Buijs legt aan het Verzetslaantje in de buurtschap Roond bloemen als eerbetoon aan de mensen van de Boxtelse ondergrondse. Zij hielden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven ruim honderd vliegeniers en airbornes verborgen in de bossen van de Kampina.

De plechtigheid wordt georganiseerd door Boxtel Vooruit en bestaat onder meer uit kransleggingen. Dichter Victor Vroomkoning draagt enkele van zijn gedichten voor en Donna Hobbelen zingt een toepasselijk lied. Leden van Scouting Boxtel vormen een erewacht terwijl een koperensemble van de Gildenbondsharmonie enkele stemmige koralen ten gehore brengt. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het verzetsmonument in 2003 heeft geadopteerd en sindsdien onderhoudt, brengt een vendelgroet. Na afloop van de herdenking wordt koffie en thee geschonken door leden van het gilde.

Boxtel werd op 24 en 25 oktober 1944 verlost van de Duitse bezetter. Er was sprake van een dubbele bevrijding. Niet alleen rukten Britse militairen op, ook trokken de ruim honderd voornamelijk Amerikaanse airbornes het centrum van Boxtel binnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 14 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 16 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 18 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 21 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 23 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur gisteren
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen gisteren