Freek Claasen van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris brengt een vendelgroet bij het verzetsmonument. (Foto: Henk van Weert, 2013).
Freek Claasen van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris brengt een vendelgroet bij het verzetsmonument. (Foto: Henk van Weert, 2013).

Boxtel herdenkt bevrijding 1944

Algemeen

Boxtel staat zondag 16 oktober om 13.30 uur bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina stil bij de bevrijding in oktober 1944. Burgemeester Mark Buijs legt aan het Verzetslaantje in de buurtschap Roond bloemen als eerbetoon aan de mensen van de Boxtelse ondergrondse. Zij hielden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven ruim honderd vliegeniers en airbornes verborgen in de bossen van de Kampina.

De plechtigheid wordt georganiseerd door Boxtel Vooruit en bestaat onder meer uit kransleggingen. Leden van Scouting Boxtel vormen een erewacht terwijl een koperensemble van de Gildenbondsharmonie enkele stemmige koralen ten gehore brengt. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het verzetsmonument in 2003 heeft geadopteerd en sindsdien onderhoudt, brengt een vendelgroet. Na afloop wordt koffie en thee geschonken door het gilde.

Boxtel werd op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 1944 verlost van de Duitse bezetter. Er was sprake van een dubbele bevrijding. Vanuit de Kampina trokken dinsdagavond de ruim honderd voornamelijk Amerikaanse Airbornes het centrum van Boxtel binnen. Een dag later rukte 's middags vanuit Schijndel het officiële Britse bevrijdingsleger op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 13 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 17 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 19 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 19 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 20 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 20 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59