Afbeelding

Boxtel alert op extra goederentreinen

Algemeen

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is deze week begonnen met de aanleg van de aansluiting op de Betuwelijn. Omdat de werkzaamheden tot 2022 gaan duren, is de capaciteit van de goederenspoorlijn in Nederland beperkt en worden meer treinen over reguliere routes geleid. Ook op Boxtels grondgebied gaan de komende jaren meer goederentreinen rijden, vooral op dagen dat de Betuwelijn volledig buiten gebruik is.

Boxtel bewaart weinig goede herinneringen aan goederentreinen. In 1989 ontspoorde ter hoogte van de Parallelweg-Zuid een vrachttrein die geladen was met giftige stoffen. Enkele wagons vlogen in brand, het baanvak was dagenlang gestremd. Wonderwel raakte niemand gewond. In 2005 liepen ter hoogte van Sparrenrijk enkele goederenwagens uit de rails. Ook toen was de schade groot, maar vielen gelukkig geen slachtoffers te betreuren.

Door de werkzaamheden aan het Duitse deel van de Betuweroute worden veel meer goederentreinen over de Brabantroute geleid. Deze route voert vanuit Breda en Tilburg langs Boxtel richting Venlo. Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel maken cijfers duidelijk dat de Brabantroute momenteel niet overbelast wordt. Mede door de economische crisis is het goederenvervoer per spoor teruggevallen tot circa vijftig treinen per etmaal. De capaciteit is vastgesteld op 92 treinen, dus er is in het spoorboekje ruimte voor meer treinen. Boxtel heeft berekend dat het aantal goederentreinen op de Brabantroute wel eens zou kunnen groeien naar honderd tot maximaal honderdvijftig per etmaal. ,,Maar dat gebeurt alleen als de Betuwelijn helemaal gestremd is en dat zal dit jaar gedurende zes weekeinden het geval zijn. Mogelijk gaat de lijn later in 2015 ook voor enkele weken gedeeltelijk dicht en zal slechts één spoor beschikbaar zijn. Ook dan zullen er meer goederentreinen gaan rijden."

Het gemeentebestuur vertrouwt erop dat de hogere overheden nauwlettend toezien op de naleving van de risicoplafonds. ,,Er liggen keiharde toezeggingen dat continu gemonitord wordt of veiligheid en leefbaarheid gewaarborgd zijn in de steden en dorpen langs het spoor", stelt de woordvoerder.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 9 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 7 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 8 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 10 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 13 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 15 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 16 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 17 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00