14:52:49    vrijdag, 07 augustus 2020
brabants centrum logo
Wed 02 Dec 2015 11:51

Boxtel aan de wieg van nieuwe ict-coöperatie

Lettergrootte: A- A+

Boxtel aan de wieg van nieuwe ict-coöperatie

Als het aan Boxtel ligt, gaan alle gemeenten in Nederland zich verenigen in een coöperatie en gezamenlijk werken aan de ontwikkeling en het beheer van alle informatie- en communicatietechnologie (ict). Samen met Eindhoven en Woerden is het initiatief genomen om los te komen van twee peperdure monopolisten (Centric en Pink Roccade) die in de meeste gemeenten zorg dragen voor ict. ,,We willen naar een betere dienstverlening tegen veel lagere kosten", legt hoofd concern- en dienstverlening Harry van Berkel van de gemeente Boxtel uit.

De digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening kent een lange en roerige historie, die begon in 1994 toen de gemeentelijke basisadministratie werd ingevoerd en afscheid werd genomen van papieren persoonskaarten. Sindsdien heeft ict een hoge vlucht genomen en ligt er een groot aantal uitdagingen voor alle gemeenten. In 2018 immers moeten alle gemeentelijke diensten gedigitaliseerd zijn. Maar dat gaat niet altijd vlekkeloos, zo toonde ook een Kamercommissie onder leiding van VVD-parlementariër Ton Elias aan.

IMPULS

Struikelblok voor gemeenten vormen de torenhoge kosten die met ict gemoeid zijn. De Volkskrant berichtte vorige week dat landelijk elk jaar een bedrag van 1,2 miljard euro op tafel moet worden gelegd voor ict. ,,Boxtel is een gemeente die werkt met Centric", vertelt Van Berkel. Hoeveel ict in Boxtel kost is volgens het hoofd concern- en dienstverlening moeilijk aan te geven. ,,Ict is wijdverspreid binnen onze organisatie en als je daarbij ook alle kosten optelt van de systeem- en applicatiebeheerders, loopt dat aardig in de papieren." De Volkskrant berekende dat een gemeente elk jaar zo'n 74 euro per inwoner aan ict kwijt is. Voor Boxtel zou dat betekenen dat een bedrag van ruim 2,2 miljoen euro bestemd is voor ict.

Reden om het met twee andere gemeenten eens over een andere boeg te gooien. ,,Als je hoort dat PinkRokkade de prijs zonder blikken of blozen met 50 procent verhoogt, dan is dat een impuls om na te gaan of het ook anders kan", stelt Van Berkel. ,,Het plan is dat alle gemeenten zich kunnen aansluiten bij een ict-coöperatie waarin ze zelf ideeën ontwikkelen en die gratis ter beschikking stellen aan andere gemeenten. Dat werkt enorm kostenbesparend en voorkomt dat overal in het land aan de ontwikkeling van dezelfde programma's wordt gewerkt."

Momenteel verdienen Centric en PinkRokkade en enkele andere bedrijven hun geld met het beheer van ict en het ontwikkelen van maatwerk. ,,In een coöperatie moet dat veel goedkoper kunnen", meent Van Berkel. ,,Bovendien kunnen in zo'n samenwerkingsverband betere afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van allerlei applicaties. Nu zie je dat gemeenten voor elk wissewasje moeten aankloppen bij een ict-bedrijf om aanpassingen door te voeren. Ons idee is dat we dat naar ons toe moeten trekken en het beheer in eigen hand moeten nemen."

Het hoofd concern- en dienstverlening van de gemeente Boxtel heeft hoge verwachtingen omdat gemeenten binnen een coöperatie zullen ontdekken dat tal van systemen gekoppeld kunnen worden zonder tussenkomst van dure marktpartijen. ,,Als het aan ons ligt, draaien we de wereld om en nemen we zelf de regie. En dat idee willen we met Eindhoven en Woerden breed onder de aandacht van alle gemeenten brengen." Er zijn al contacten gelegd met nationaal commissaris digitale overheid Bas Eenhorn, die volgens Van Berkel oog heeft voor vernieuwing. Ook wordt gelobbyd bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

QIY

In eigen huis werkt Boxtel al innovatief op het gebied van digitalisering. In samenwerking met het Boxtelse Qiy Foundation van ondernemer Marcel van Galen is een systeem bedacht dat alle processen op de afdeling Burgerzaken kan versoepelen. ,,Het doel van Qiy is dat burgers weer grip krijgen op hun eigen situatie", aldus Van Berkel. ,,Qiy voorziet in een account voor alle inwoners dat met een QR-code aan de balie gescand kan worden. Maar het biedt ook mogelijkheden om informatie via Qiy te koppelen, bijvoorbeeld aan de administratie van woonstichting Sint-Joseph."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

De aanbesteding voor de Leunisdijk kan dit jaar van start. De provincie Noord-Brabant heeft vorige week het benodigde extra budget van bijna... >>

Thu 06 Aug 2020 12:02

Geen Oktoberfest in Boxtel

Geen Oktoberfest in Boxtel

De organisatoren van Oktoberfest Boxtel maken bekend dat het muzikale bierfeest in sportcomplex De Braken dit jaar niet doorgaat. 

>>

Tue 04 Aug 2020 10:02

Programma Boxtel Centrum Bruist

Programma Boxtel Centrum Bruist

UPDATE - Vanwege de weersverwachtingen heeft coördinator Jordy van den Boer het activiteitenprogramma Boxtel Centrum Bruist dit weekeinde wat... >>

Fri 31 Jul 2020 15:51

Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

 Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

Op tal van plekken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel is het afgelopen voorjaar kwistig met bloemenzaad gestrooid. Bewust, want veldjes vol... >>

Fri 31 Jul 2020 12:10

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

Een 66-jarige Boxtelaar hoorde donderdag 30 juli een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor de rechtbank in... >>

Fri 31 Jul 2020 08:13

Advertenties

Toverboom Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Geerts advies Elan Bikes support EmielTechniek Podium Boxtel Beleef Boxtel Remax-optimus Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen buisman optiek Meubelmakerijdenberg TopSlank Filipe Geld en Makelaardij