Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De elf appartementen vlakbij de ondernemingen aan de Bergstraat (rechts), zouden toekomstige bedrijfsactiviteiten in de weg kunnen staan, is de vrees van de ondernemers. De gemeente heeft vertrouwen in een technische oplossing om dit te voorkomen.
De elf appartementen vlakbij de ondernemingen aan de Bergstraat (rechts), zouden toekomstige bedrijfsactiviteiten in de weg kunnen staan, is de vrees van de ondernemers. De gemeente heeft vertrouwen in een technische oplossing om dit te voorkomen. Foto: eigen collectie.

Lot Kerkweide-West weer in handen van Raad van State

Bouwen en wonen

Ondernemers aan de Bergstraat in Liempde vinden de geluidswerende toevoeging voor het appartementencomplex in het bouwplan Kerkweide-West niet genoeg. De Raad van State moet een oordeel geven over het bestemmingsplan.

De gemeente Boxtel kreeg in februari van de bestuursrechter de mogelijkheid om de verwachte geluidsproblemen op te lossen. Maar gesprekken met bezwaarmakers liepen op niets uit. 

De ontwikkelaars hadden bedacht een zogeheten vliesgevel te bouwen. Die moet ervoor zorgen dat toekomstige bewoners van het appartementencomplex in het plan Kerkweide-West geen overlast hebben van naastgelegen bedrijven. Om te kijken of die aan de decibelnorm zal voldoen, werd een nieuw akoestisch onderzoek uitgevoerd. Gesterkt door die studie, denkt de wethouder dat deze blinde muur of glasplaat voldoende geluid tegenhoudt van de bedrijfsactiviteiten. 

Ondernemers aan de Bergstraat blijven echter vrezen dat de maatregel zal voldoen en dat nieuwe bewoners toch gaan klagen. Wethouder Wim van der Zanden had enkele weken geleden nog goede hoop dat een verdere gang naar de Raad van State kon worden voorkomen: ,,Nu durf ik niet naar de toekomst van dit plan te kijken”, zei hij dinsdag tijdens de raadsvergadering. ,,Het was mooi geweest als we er samen uit waren gekomen, maar nu ligt het lot van Kerkweide-West in handen van de bestuursrechter.” 

VOORKOMEN

De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met de aanpassing van het bestemmingsplan. De Raad van State vernietigde dat in februari niet, maar gaf Boxtel twee maanden de tijd om het te repareren. 

De fracties van Balans, VVD en CDA baalden dinsdagavond van de hele gang van zaken. Zij vonden dat de stap naar de hoogste bestuursrechter voorkomen had kunnen worden als er eerder beter was geluisterd naar omwonenden en ondernemers. ,,Laat dit een les zijn voor de gemeente”, aldus raadslid Ilse Schelle van Balans.

Eerder was er onenigheid met drie buurtbewoners aan de Boxtelseweg, maar die werd begin dit jaar opgelost. 

Kerkweide-West is een bouwproject van de Liempdse families Swanenberg en Van den Oetelaar en moet in de toekomst het dorp voorzien van 29 nieuwe woningen, waarvan elf appartementen.

Afbeelding
Verkeerslichten nabij voormalige Heilig Hartkerk werken weer Algemeen 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Crisisopvang Velder kostte Rijk 12,7 miljoen euro Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Boeremèrt deelt drie mille uit aan lokale initiatieven Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Bundel met poëzie en proza door Victor Vroomkoning Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
'Bijen regelen het allemaal zelf' video 7 uur geleden
Logo
Afbeelding
Nieuwe hoofdsponsor voor Langspiercross Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers strijden om Boxtelse titel in De Rots Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Dorien Schouten bespeelt Smitsorgel basiliek Cultuur 11 uur geleden