Een legertje reservisten probeert Liempde tijdens de Boeremèrt op hilarische wijze te beschermen tegen indringers. (Foto: Albert Stolwijk).
Een legertje reservisten probeert Liempde tijdens de Boeremèrt op hilarische wijze te beschermen tegen indringers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Boeremèrt: vol humor en sensatie

Algemeen

Wat de boer niet kent, dat blieft-ie niet. Die uitdrukking kunnen bezoekers van de Liempdse Boeremèrt op tweede paasdag, maandag 22 april vergeten: de organisatie voegt een boel nieuwe ingrediënten toe aan de mix. De bekendste jaarmarkt van de regio biedt, bovenop het boordevolle traditionele programma, volop humor en sensatie om het publiek te verrassen: van afterparty tot zwaardvechten.

Met de toevoeging 'Van Alle Tijden' sloeg de organisatie vorig jaar een nieuwe weg in. De spulletjessfeer uit grootvaders tijd is gebleven, maar de markt biedt nu óók een podium aan vermaak uit andere tijdsperken. Zo schrikken middeleeuwse zwaardvechters in harnas het vreedzame struivenbakkersvolkje op. Tussen al het wapengekletter verkopen de marktlieden in ouderwetse klederdracht hun waren met handjeklap.

Oude ambachten zijn te vinden op het erf achter bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg). Ook de herbouwde klompenmakerij is dan operationeel en het recent gerealiseerde bakhuisje kan bezocht worden. Op D'n Tip vindt de afterparty plaats. In de grote muziektent zal de tap ook na 17.00 uur rijkelijk vloeien. Mensen kunnen daar nog tot 20.30 uur terecht voor consumpties en gezellige muziek van alle tijden.

De vergeten spelletjes en het klompenschilderen voor de kinderen, het smartlappenkoor, muziekskes en blaaskapellen, een vinyl-disco: het is er allemaal. Bovendien bromt de veldwachter, brevieren de nonnekes en dorst de dorsmolen als vanouds. Tekenend voor de nieuwe koers is dat er voor het eerst een Swingmill uit de jaren zeventig is geboekt. De levende poppenkast met Jan Klaassen, Katrijn en Pietje de Boef keert ook terug naar Liempde. Deze publieksfavoriet scoort al jaren gedurende het gehele evenement een 'uitverkocht' huis.

De missie van kapitein F. Leeghuis belooft hilarisch te worden. Dit vrijwilligersleger, de reservisten van de 'Bescherming Broekegangske' (BB), verdedigen zogenaamd strategische locaties op en rond de Boeremèrt tegen… Nou ja, tegen wie, is dus de vraag. De Bieremèrt, een dweilproeverij van speciaalbieren, was vorig jaar een regelrechte hit. Op herhaling dus, en dit jaar komt er voor de meer gangbare pinten nog een gezellige en kleurrijke Biercarrousel bij. 

De Boeremèrt op tweede paasdag duurt tot 17.00 uur. Toegang kost vier euro inclusief gratis kop koffie en kans op een prijs van vijftig euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis entree.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 7 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 9 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 10 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 13 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 15 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 19 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 17 apr, 16:03