Afbeelding

Blauwalg in gemeentevijver

Algemeen

Het warme weer van de afgelopen periode en de daaropvolgende bewolkte dagen creëerden de ideale omstandigheden voor de vorming van blauwalg in de gemeentevijver aan de Dr. van Helvoortstraat. Waterschap De Dommel constateerde deze week dat de vijver besmet is met de bacterie en raadt contact met het water af.

Mensen die onverhoopt in contact komen met het water van de gemeentevijver kunnen last krijgen van huidirritatie zoals jeuk en rode vlekken. Wanneer mensen of dieren het water binnenkrijgen, kan dat leiden tot maag- en darmklachten. Honden kunnen dus beter niet zwemmen in de vijver en ook vissers wordt afgeraden daar hun hengel uit te gooien.

Blauwalg vormt niet altijd de kenmerkende blauwgekleurde drijflaag op het water. Ook aan de gemeentelijke vijver is op dit moment niet te zien dat het water besmet is met de bacterie. Uiteindelijk zal de blauwalg vanzelf afsterven en verdwijnen. Uit voorzorg plaatst het waterschap vandaag, donderdag 4 augustus, waarschuwingsborden bij de vijver.

Zwanenmossel

Studenten van Helicon MBO Boxtel deden vorig jaar onderzoek naar de mogelijkheden om blauwalg te bestrijden in de gemeentevijver. Toen werden zwanenmossels uitgezet en die gingen behoorlijk effectief te werk. De zoetwatermossel bleek het beste te gedijen in de waterplas. ,,We gaan bekijken of we die inheemse mossel op grotere schaal kunnen uitzetten om zo de blauwalg daadkrachtig te bestrijden", vertelde ambtenaar Jasper Hermeling, die de studenten van Helicon ondersteunde bij hun onderzoek, destijds. De proef heeft echter nog geen vervolg gekregen. ,,De vijver moet eerst gebaggerd worden en omdat de herinrichting van de boomgaard en de vijver in het verschiet liggen, willen we dit plan meenemen in de gesprekken met de klankbordgroep", meldt een woordvoerder van de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 4 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 6 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 7 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 8 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 10 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 12 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30