Op het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker verschijnt elke dag een nieuw gedicht van Gerard Beentjes. Er staat een illustratie bij van Elize van der Werff. (Foto: Marc Cleutjens).
Op het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker verschijnt elke dag een nieuw gedicht van Gerard Beentjes. Er staat een illustratie bij van Elize van der Werff. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Bibliotheek Boxtel verrast met coronapoëzie

Algemeen

Het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel hangt vol met gedichten van Gerard Beentjes en daarop geïnspireerde tekeningen van Elize van der Werff. En ook voor de ramen van de leeszaal hangt Beentjes’ poëzie op A3-formaat. De dichter uit Eemnes, die in het verleden tweemaal meedeed aan de lokale poëziewedstrijd DichtSlamRap, schrijft dagelijks een nieuw gedicht sinds Nederland in een intelligente lockdown ging. De bibliotheek nodigt inwoners uit om aan te haken en ook in de pen te klimmen.

Troost Teksten Tocht. Dat is de naam van een project dat Babel in alle zes vestigingen heeft uitgerold. ,,Het idee komt voort uit de berenjacht die overal plaatsvindt voor kinderen”, legt community librarian Marlies Germanus van Babel uit. ,,Waarom in coronatijd dan geen poëzieroute voor volwassenen organiseren?”

In Boxtel legde Germanus contact met journalist Marcel Linssen, die jaarlijks DichtSlamRap organiseert. ,,Marcel droeg meteen Gerard Beentjes voor”, vertelt ze. ,,Elke dag ontvangen we een nieuw gedicht dat een plekje krijgt op het pleintje voor onze bibliotheek of in de leeszaal.”

ABONNEES

Beentjes - voormalig dorpsdichter van Laren en Eemnes - noemt zijn poëzieproject ‘De Uitdaging’, zo vertelde hij deze week vanaf Schiermonnikoog. ,,Op de dag dat premier Mark Rutte de eerste coronamaatregelen afkondigde, besloot ik dagelijks een gedicht te gaan schrijven. In eerste instantie met het idee om alle gebeurtenissen rondom de coronacrisis persoonlijk te verwerken.” Zijn poëzie viel echter breder in de smaak. ,,Langzaam maar zeker abonneerden steeds meer vrienden zich op een dagelijks gedicht. Ik sta nu op 105 leden die elke dag een gedicht ontvangen. Elize van der Werff, een bevriende beeldend kunstenares, maakt er steeds een passende illustratie bij. Nu mijn gedichten verspreid worden, bieden ze verstrooiing en verlichting.”

NOOIT MET PENSIOEN

Dat zijn poëzie in het Boxtelse straatbeeld is te zien en elke dag wordt uitgebreid, vindt Beentjes erg leuk. ,,Hoe lang ik doorga? Misschien stop ik op 1 juni als de maatregelen verder versoepelen. Maar zolang Elize en ik er plezier in hebben, gaan we vast nog een tijdje door.” Lachend: ,,Ik ben al met pensioen. Maar ach, een dichter stopt nooit met schrijven.”

Beentjes laat zich inspireren door actuele berichten over Covid-19. Daarnaast krijgt hij regelmatig tips waarmee hij aan de slag gaat. ,,Uiterlijk ’s morgens om acht uur heeft Elize mijn gedicht. Drie uur later verstrijkt haar deadline. Daarna volgt publicatie op Facebook en Instagram en gaat een mail uit naar mijn abonnees en natuurlijk de bibliotheek in Boxtel.”

POËZIEROUTE

Germanus nodigt inwoners van Boxtel uit om ook zelf coronagedichten te schrijven. Inmiddels heeft oud-inwoonster Martje Wijers, winnares van DichtSlamRap in 2019, haar deelname toegezegd. ,,Samen met de gedichten van Gerard Beentjes en de tekeningen van Elize van der Werff willen we een poëzieroute samenstellen. Wie zelf niet gaat schrijven, maar wél een gedicht voor het raam wil hangen, mag zich ook melden. Dan zorgen wij voor een poëzieposter.”

Meer weten of meedoen? Stuur dan een e-mail naar boxtel@babeldenbosch.nl. De bibliotheek in Boxtel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is publiek welkom tussen 10.00 en 14.00 uur.

Tekst: Marc Cleutjens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 9 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 11 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 13 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 15 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 18 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 19 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 20 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00