Jorrit Heijma (links) en Luuk Oor van het JRL bestuderen een van de vragen tijdens de Landelijke Geschiedenis Quiz in de aula van hun school. (Foto: Peter de Koning).
Jorrit Heijma (links) en Luuk Oor van het JRL bestuderen een van de vragen tijdens de Landelijke Geschiedenis Quiz in de aula van hun school. (Foto: Peter de Koning).

Almere wint geschiedenisquiz JRL

Algemeen

De finale van de landelijke geschiedenisquiz is zaterdag 9 april gewonnen door het Trinitas Gymnasium uit Almere. Vwo'er Jorrit Heijma en havist Luuk Oor van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum eindigden in de aula van hun eigen school als zesde. 

Twintig duo's scholieren vertegenwoordigden evenveel middelbare scholen uit heel Nederland. Zij kregen onder toeziend oog van hun docenten en andere supporters drie ronden van tien vragen voorgeschoteld. Die werden afgewisseld met muziekvragen waarmee de deelnemers individuele prijzen konden winnen. Het Trinitas Gymnasium vaardigde Lukas Kooistra en Wisse van der Meulen af. De twee 18-jarige vwo'ers scoorden 21,5 punten en bleven daarmee het Utrechts Stedelijk Gymnadium één punt voor. Het Staring College uit Lochem werd derde. Naast medailles en een dvd die de eerste drie teams wonnen, mogen zij ook een dagje meedraaien op de redactie van het Historische Nieuwsblad in Amsterdam.

Het Boxtelse team was niet écht teleurgesteld, maar was nu wel graag eens in de top 3 geëindigd, vertelde Jorrit. ,,Vorig jaar werden we ook al als zesde." Geschiedenis vindt Jorrit 'gewoon leuk'. Toch gaat hij er niet zijn vak van maken. ,,Niet echt rendabel om er je geld mee te verdienen. Na het JRL ga ik aardwetenschappen studeren in Utrecht."

De Landelijke Geschiedenis Quiz werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door de JRL-docenten Suzanne van Gompel en Renate van der Linde. Samen met Theo Hoog Antink namen zij de presentatie van de quizvragen en de prijsuitreiking voor hun rekening. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 35 minuten geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 1 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 18 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 20 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur gisteren
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29