De tuin van onder meer het huis op de achtergrond van deze foto is door de gemeente als natuur aangewezen. Vooral omdat het deel op de voorgrond van de foto dat ook al is. Maar de Raad van State fluit Boxtel nu terug.
De tuin van onder meer het huis op de achtergrond van deze foto is door de gemeente als natuur aangewezen. Vooral omdat het deel op de voorgrond van de foto dat ook al is. Maar de Raad van State fluit Boxtel nu terug. Foto: Ruud van Nooijen.

Geen natuur, maar gewoon achtertuin aan de Burgakker

Algemeen

Er groeit gras, er staan stoelen en er ligt een stoepje. Het ziet er uit als een typische achtertuin en dat is al jaren zo. Toch besloot de gemeente Boxtel in juni 2020 om de lapjes keurig verzorgde grond achter de woningen van Francy van Heertum en Wim de Rooij aan de Burgakker te bestempelen tot ‘natuur’. De twee Boxtelaren stapten daarom naar de Raad van State. En met succes.

De hoogste bestuursrechter deed vorige week uitspraak in de zaak die de inwoners hadden aangespannen tegen de gemeente Boxtel. Van Heertum en De Rooij zijn verbaasd over de aanwijzing tot natuur van hun achtertuinen en de rechter was het met hen eens. 

Volgens hem heeft de gemeenteraad bij het vaststellen van het betreffende bestemmingsplan Centrum Boxtel nooit de belangen van de twee inwoners meegewogen. De bestemming werd daarom door de bestuursrechter vernietigd. 

BETER UITLEGGEN

Toch zijn de twee bewoners nog niet zomaar van het label ‘natuur’ af. Er ligt namelijk nog een ouder bestemmingsplan uit 2009. Daarin staan de twee tuinen ook al als natuur te boek. In het bestemmingsplan daarvoor, uit 1995, werd wel gesproken van een tuin. Mocht de gemeenteraad besluiten om de twee stukken grond aan de Dommel alsnog het oormerk natuur mee te geven, dan moet zij beter uitleggen wat daarvoor de reden is. 

Van Heertum en De Rooij gaven in de rechtszaak aan dat zij door de huidige bestemming worden beperkt in het gebruik van hun tuinen. Zo is het een stuk lastiger om een schuurtje te bouwen in een natuurgebied dan in een tuin. Daarnaast zou volgens beide inwoners hun grond minder waard zijn.

AANEENGESLOTEN

Het plan Centrum Boxtel had als doel om de verschillende bestemmingen die in de loop der jaren waren ontstaan, te actualiseren. Zo moest er eenduidige regelgeving komen. Omdat er tussen de tuinen van Van Heertum en De Rooij al een stuk natuurgrond ligt, wilde het toenmalige college van B en W een aaneengesloten geheel laten ontstaan. De gemeenteraad ging daar destijds in mee, maar had dus rekening moeten houden met de belangen van de twee inwoners. 

De gemeenteraad dient de aanpassing in het bestemmingsplan binnen vier weken na de uitspraak door de Raad van State te bekrachtigen en te publiceren op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 3 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 3 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 5 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 6 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 7 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 7 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 9 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 9 uur geleden