Afbeelding

‘Senioren, vraag in augustus huur- of zorgtoeslag aan’

Algemeen

Veel ouderen laten geld liggen, omdat ze niet weten dat ze recht hebben op huur- en/of zorgtoeslag, aldus ANBO. Daarom roept de ouderenbond augustus uit tot Maand van de Toeslagen. De aanvraag over 2021 dient namelijke vóór 1 september zijn ingediend. ,,Het mag dan een vakantiemaand zijn, dit is hét moment om in actie te komen”, aldus ANBO-directeur Anneke Sipkens.

Eén op de tien mensen die recht hebben op de toeslagen, vraagt deze niet aan. Vorig jaar is zo’n 100 miljoen euro aan toeslagen op de plank blijven liggen. 

Sipkens zegt daarover: ,,Dat is toch te gek voor woorden? Dit zijn mensen die financiële ondersteuning goed kunnen gebruiken. In deze dure tijden misschien wel meer dan ooit.”

TERUGBETALEN?

De redenen waarom mensen de toeslag(en) niet aanvragen, zijn divers. Zo zijn sommigen niet op de hoogte van de regelingen. Een onderzoek van het Nibud toont aan dat ruim een kwart van alle huishoudens niet weet of ze recht hebben op toeslag. Anderen zijn bang dat ze achteraf geld moeten terugbetalen. 

De Nationale Ombudsman concludeerde in juni al dat veel financieel kwetsbare ouderen onterecht geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen. Soms leven zij daardoor onnodig onder het sociaal minimum.

AANBOD HULP

ANBO pleit er al langer voor om inkomensafhankelijke regelingen als huur- en zorgtoeslag automatisch toe te kennen aan mensen die ervoor in aanmerking komen. De bond biedt hulp om bij beoordeling of een aanvraag zinvol is en bij het invullen van de benodigde formulieren. Meer informatie staat op de site van ANBO.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Muziekfestival Elektrum op landgoed Velder in Liempde.
Festival Elektrum duurt dit jaar slechts één dag Cultuur 1 uur geleden
De bibliotheek aan de Burgakker.
Studeren zonder afleiding in absolute stilte Algemeen 2 uur geleden
Hoogstambrigade Het Groene Woud is sinds maart 2021 een stichting. In september van dat jaar vierden de leden dit feit.
Ecoloog vertelt over dieren in hoogstamgaarden Natuur & milieu 4 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 7 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 8 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek gisteren
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 19 apr, 14:00
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00