Kasteel Stapelen staat centraal in een nieuw boek over de heerlijkheid Boxtel-Liempde van Heemkunde Boxtel. Van bovenaf gefotografeerd in 1995, vanuit dit standpunt zie je het kasteel zelden.
Kasteel Stapelen staat centraal in een nieuw boek over de heerlijkheid Boxtel-Liempde van Heemkunde Boxtel. Van bovenaf gefotografeerd in 1995, vanuit dit standpunt zie je het kasteel zelden. Foto: Piet van Oers, 1995.

Diepere kijk op kasteel Stapelen en zijn bewoners

Algemeen

Vraag een Boxtelaar naar mooie, markante gebouwen in zijn woonplaats en kasteel Stapelen komt gegarandeerd voorbij. Het is, samen met de Sint-Petrusbasiliek, het bekendste monument van het dorp. Adriaan van Abeelen, Ruud van Nooijen en Ger van den Oetelaar hebben de historische parel in een boek gevat: Geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel-Liempde en kasteel Stapelen. Het komt zaterdag 17 september uit.

In de jaren zestig van de vorige eeuw is onder leiding van deskundige Adriaan van Abeelen uitgebreid bouwhistorisch en archeologisch onderzoek verricht bij kasteel Stapelen. Diverse vrijwilligers hielpen daaraan mee. Professor Jaap Renaud begeleidde de klus. Er is toen veel informatie boven water gekomen die nooit gepubliceerd is, maar nu dan toch is verwerkt in boekvorm.

HEREN

Heemkundige Ruud van Nooijen uit Boxtel heeft aanvullend onderzoek gedaan naar de bewoners van de waterburcht en wat zich daar zoal afspeelde. Hij gaat vooral in op de heren van Boxtel en Liempde, die Stapelen bewoonden en hier de scepter zwaaiden. Van Nooijen borduurt voort op studies van met name de inmiddels overleden historicus Jean Coenen en pater Hans de Visser, die in 2020 stierf. 

Liempdenaar Ger van den Oetelaar, oud-wethouder en kenner van natuur en historie, vlocht de bijdragen van Van Abeelen en Van Nooijen dooreen en leverde zelf nog gegevens aan. Het kasteel was lang een centrum van macht en dus legden de auteurs verbanden met de streek. Immers, de invloed van de heren reikte ver.

Sinds 1915 woonden er paters assumptionisten in het karakteristieke gebouw. Zij verkochten kasteel en park in 2018 aan zakenman Xander van Mierlo. De gemeente Boxtel huurt het park, waardoor iedereen kan blijven genieten van de aanblik van het geliefde monument met zijn roemrijke historie.

HEEMKUNDE

Het boek is een uitgave van Heemkunde Boxtel. Het wordt 17 september in besloten kring gepresenteerd in de ridderzaal van het kasteel. Diederik van Sonsbeeck, achterkleinzoon van de laatste kasteelheer Hendrik Mahie, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het is vanaf genoemde datum te koop voor 27,50 euro via de website van uitgeverij Pictures Publishers, www.picturespublishers.nl

Kasteel Stapelen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 2 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 4 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 6 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 7 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 8 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 10 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30