Agnes van Berkel heeft zelf al een aantal attributen aangeschaft waarmee ze tijdens reguliere lessen onderwijs geeft.
Agnes van Berkel heeft zelf al een aantal attributen aangeschaft waarmee ze tijdens reguliere lessen onderwijs geeft. Foto: Albert Stolwijk

‘Energie stijgt van springend rekenen’

Algemeen

Kinderen meer laten bewegen onder lestijd. Dat is het doel van Agnes van Berkel uit Liempde. Zij staat niet alleen als onderwijsassistente regelmatig voor groep 8 van basisschool De Oversteek. Ook doet ze twee dagen per week onderzoek naar ‘sportievere lessen’. De organisatie van Tourspel Liempde heeft de basisschool als goed doel gekozen en draagt bij aan de kosten van materialen daarvoor. 

Wie een les van Van Berkel binnenloopt, kan wel eens een atypisch tafereel aantreffen. Dan staat de hele klas te hossen en tegelijkertijd op de maat de tafels op te sommen. Waarom? ,,Nou... het is bewezen dat lessen beter beklijven zodra kinderen in beweging zijn. Daarbij moet ik wel zeggen: het werkt niet voor iedere leerling! Je zal als leerkracht altijd moeten blijven kijken naar het kind. Maar in 99 procent van de gevallen krijg je wel een beter leerresultaat.”

KLEINE STAPJES 

Met het voornemen om ook tijdens lesuren kinderen meer in beweging te krijgen, is niet gezegd dat volgend schooljaar één grote gymoefening wordt. ,,We zullen dat invoeren in kleine stapjes”, drukt Van Berkel iedereen op het hart. Maar kinderen moeten niet raar opkijken als er op een dag trapfietsjes onder hun bureautjes staan of stuiterballen uit de kast worden gepakt zodra de rekenles begint. ,,Zodra ik zelf ‘bewegend’ les geef, merk ik dat de kinderen meer energie krijgen.”

Het onderzoek richt zich op diverse zaken, onder meer op de indeling van de schooldag. ,,Ik noem maar een voorbeeld. Kinderen krijgen een stukje fruit. Tijdens het buitenspelen kunnen ze dat opeten. Maar als wij, leerkrachten, een ander moment voor dat fruithapje kiezen, hebben de leerlingen meer tijd om buiten actief bezig te zijn.”

Van Berkel heeft tot eind dit jaar om het onderwijsproject af te ronden. In de tussentijd moet ze ook nog op zoek naar geld. Want de subsidie die De Oversteek kreeg van het Rijk, de zogeheten Impuls innovatie en bewegingsonderwijs, was alleen voor onderzoek, niet voor spullen. ,,We zijn dan ook op zoek naar allerlei potjes om materiaal van te betalen.”

Niet voor niets helpt Tourspel Liempde een handje mee. Het wielerevenement trekt jaarlijks honderden deelnemers die op papier voor tien euro een wielerploeg kunnen samenstellen. De beste voorspellers van de uitslagen tijdens de Tour de France kunnen prijzen winnen. De helft van de opbrengst gaat naar een plaatselijk initiatief, dit jaar dus naar meer bewegen in de Liempdse klassen. Van Berkel: ,,We zijn ook hartstikke blij met de steun van Tourspel.” 

Inschrijven voor Tourspel Liempde kan op donderdag 30 juni van 19.00 tot 23.00 uur en op vrijdag 1 juli van 14.00 tot 24.00 uur in café De Durpsherberg. De eerste etappe van La Grande Boucle telt niet mee tijdens deze editie aangezien die al op vrijdag wordt verreden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 10 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 11 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 13 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 14 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 15 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 17 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30