Zonnepanelen, zoals hier op het dak van het Muziekhuis aan de Passage Riche, helpen om de energierekening naar beneden te krijgen.
Zonnepanelen, zoals hier op het dak van het Muziekhuis aan de Passage Riche, helpen om de energierekening naar beneden te krijgen. Foto: Henk van Weert.

Gemiddelde energienota in Boxtel lager dan bij buren

Algemeen

De gemiddelde energierekening in de gemeente Boxtel is lager dan die in buurgemeenten Vught, Oisterwijk, Oirschot, Meierijstad en Sint-Michielsgestel. Alleen in Den Bosch betalen inwoners door de bank genomen minder. Althans, volgens een berekening van energiebedrijf Zonneplan. Dat onderzoek stelt dat inwoners van de gemeente Boxtel gemiddeld per jaar 4.347 euro kwijt zijn aan elektriciteit en gas.

Wie in Sint-Michielsgestel woont, is aanzienlijk duurder uit. Hier bedragen de gemiddelde jaarlijkse energiekosten namelijk 5.174 euro. De bedragen zeggen verder niets over individuele huishoudens, want een eigenaar van een tweekamerappartement verbruikt waarschijnlijk minder dan iemand in een oude boerderij. Verhuizen naar een gemeente die gemiddeld genomen op lagere kosten uitkomt, heeft dan ook geen zin, tenzij je een grote, tochtige woning verruilt voor een kleiner, goed geïsoleerd huis of een pand met een dak vol zonnepanelen.

Zonneplan baseert zich op energietarieven van maart 2022 en verbruikscijfers van 2020. Meer recente gegevens over gas- en stroomverbruik biedt het Centraal Bureau voor de Statistiek nog niet. 

WONINGVOORRAAD

Op de interactieve kaart die het energiebedrijf heeft opgesteld, is te zien dat juist inwoners van steden en omliggende gebieden minder kwijt zijn aan stroom en gas dan dorpen op het platteland. Zonneplan zoekt de verklaring daarvoor in de woningvoorraad binnen een gemeente. Om appartementen en tussenwoningen te verwarmen, die in steden veel te vinden zijn, is minder gas dan wel elektriciteit nodig dan om grote vrijstaande villa’s warm te stoken.

In gemeenten waar de woningwaardes gemiddeld hoog zijn, is de gemiddelde energierekening dat ook, concludeert Zonneplan. Dat beeld geldt niet helemaal een-op-een, want in Sint-Michielsgestel moeten mensen dieper in de buidel tasten voor gas en stroom dan in Vught, terwijl in laatstgenoemde gemeente de huizen duurder zijn. Woningwaarde is een indicatie, maar het type woning wellicht nog meer. 

ONDER GEMIDDELDE

Boxtel zit met 4.347 euro onder het provinciale gemiddelde, dat op 4.428 euro ligt. Overigens kan dat bedrag omlaag door zelf duurzame energie op te wekken en stroom in plaats van aardgas te gebruiken om op te koken en water mee te verwarmen. Daar schuilt het belang van Zonneplan, dat niet voor niets een onderzoek rondstuurt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde.
Harry Geerts winnaar van sjoelavonden Gemonds gilde Verenigingen 5 uur geleden
Lawrence MacEwen overleed in 2022 op 80-jarige leeftijd.
Vrouwengilde vertoont 'Prince of Muck' Verenigingen 7 uur geleden
Logo
Albert van Dijk (links) en Nico van Haaren zijn de technische mannen binnen de stichting Pius X. Zij hebben samen vele uren gestoken in het gasloos krijgen van het jeugdhuis/sporthal.
Pius X is als eerste sportaccommodatie volledig van het gas af Duurzaamheid 8 uur geleden
Afbeelding
Update: In Hoogheem-flat gevonden vrouw niet door misdrijf overleden 112 10 uur geleden
Logo
Artist impression van de sociale huurhuizen die woonstichting Joost laat bouwen in de nieuwe wijk Heem van Selis.
Met maten een huis van de woonstichting huren Bouwen en wonen 11 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 14 uur geleden
Logo
In deze woning aan de straat Lennisheuvel worden binnenkort tien Oekraïense vluchtelingen opgevangen.
Opvang van tien Oekraïners in Lennisheuvel Algemeen 22 feb, 16:54
Nadat bekend werd dat uitzendorganisatie SBA Flex een wooncomplex voor vierhonderd arbeidsmigranten wil realiseren aan de Oude Rijksweg 11, protesteerde bewoners van buurtschap Vrilkhoven met onder andere deze actie.
Actiegroep van Vrilkhoven in landelijk verbond Algemeen 22 feb, 13:00