Er heerst vooral opluchting bij de Boxtelse winkeliers, nu ze na een maand sluiting vanwege lockdown de deuren weer mogen openen. Alleen in de horeca is het nog een ruime week billenknijpen.
Er heerst vooral opluchting bij de Boxtelse winkeliers, nu ze na een maand sluiting vanwege lockdown de deuren weer mogen openen. Alleen in de horeca is het nog een ruime week billenknijpen. Foto: Bas van den Biggelaar

Boxtel stelt paal en perk aan uitstallingen

Algemeen

Er wordt paal en perk gesteld aan de ‘uitstallingen’ van winkeliers in het centrum. Reclameborden mogen hoogstens een meter uit de gevel staan. Ook aan de hoogte van kledingrekken is een maximum gesteld zodat het zicht van passanten niet wordt ontnomen. Ondernemers die hun waren vanaf 1 februari niet volgens het nieuwe uitstallingsbeleid voor hun zaak in het Boxtelse centrum hebben staan, kunnen een boete verwachten van de gemeente Boxtel. 

Vandaag presenteerde het college van B en W een uitstallingsbeleid dat vanaf volgende maand gaat gelden. Het gaat om winkels die gevestigd zijn in het voetgangersgebied van het centrum, waar fietsers te gast zijn. Dat is het deel van de Rechterstraat vanaf de Zwaanse Brug tot aan de splitsing met de Rozemarijnstraat, maar ook de Croonpassage en de Kruisstraat. 

TOEGANKELIJKHEID

In april vorig jaar werd een motie van de politieke partijen Balans, CDA, D66 en INbox unaniem aangenomen om de toegankelijkheid van de Rechterstraat te verbeteren. Na de herinrichting van de centrumstraat moest het college zo snel mogelijk een aantal zaken invoeren. Het eerste was het kentekenregistratiesysteem dat vanaf medio december in werking is getreden. 

Het tweede was een beleid op de uitstallingen. Met name in het smalle deel van de Rechterstraat namen niet alleen geparkeerde fietsen maar ook zaken als reclameborden en kledingrekken ruimte in.  

De Taakgroep Rechterstraat, die de herinrichting vorm heeft gegeven, gaf de gemeente Boxtel in een eerder stadium advies voor het beleid. Die is nagenoeg overgenomen volgens wethouder Van Nistelrooij. De vier politieke partijen constateerden ook dat de toegankelijkheid in het kernwinkelgebied door ‘onder andere overmatige uitstallingen’ niet goed was. 

PAAL EN PERK

Het college stelt nu dus paal en perk aan het plaatsen van rekjes en reclameborden. ,,Dus winkeliers mogen hun uitstallingen niet zomaar op de straat zetten”, benadrukt verantwoordelijk wethouder Fred van Nistelrooij. De nieuwe regels moeten volgens hem bijdragen aan ‘een rustiger beeld en een veiliger en leefbare omgeving’. ,,Maar er is nog veel mogelijk”, aldus de Boxtelse bestuurder. Het nieuwe beleid geldt vanaf 1 februari. 

OP DE FOTO: Zaterdag waren er nog veel uitstallingen in de Rechterstraat te zien, daar komen nieuwe regels voor. Foto: Bas van den Biggelaar.

DISCLAIMER: In een eerder versie van dit artikel werd vermeld dat de uitstallingen in het centrum compleet werden verboden. Deze informatie klopt niet: uitstallingen zijn gewoon mogelijk, al stelt Boxtel nu wel voorwaarden aan de manier waarop winkeliers dit doen. De redactie betreurt het misverstand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 1 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 19 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29